2

Megrendezésre került a magyar extracelluláris vezikula kutatók I. szimpóziuma

Nagy sikerrel, 2022. június 24-én, csaknem 70 fő részvételével került megrendezésre a magyar extracelluláris vezikula (EV) kutatók I. szimpóziuma, a Magyar Farmakológia Társaság HSEV szekciója szervezésében, melynek házigazdája a Semmelweis Egyetem volt.

A HSEV és egyben a rendezvény célja a magyar EV kutatásban tevékeny műhelyek egymással való megismertetése, a jelenleg kutatott témák felvázolása, a szinergiák feltárása, valamint a közösségépítés volt.

A szimpóziumon 14 szóbeli- és 10 poszter prezentációval mutatkoztak be az ország minden tájáról érkezett kutatók. Előadások hangzottak el többek között méréstechnológiai, biológiai, diagnosztikai, valamint terápiás felhasználást célzó vizsgálatokról is, ami jól mutatta a magyar EV kutatás jelentőségét és változatosságát is.

1

Az eseményen több, az extracelluláris vezikulák kutatásában használt terméket gyártó, forgalmazó vállalkozás is lehetőséget kapott legújabb innovációik bemutatására előadás és kiállítás formájában.

A HSEV a rendezvényt annak nagy sikere miatt a jövőben éves rendszerességgel, különböző helyszíneken, a környező országok nemzeti vezikulakutató szervezetek meghívásával kívánja megrendezni.

A HSEV-ről bővebben: https://huphar.org/extracellularis-vezikula-szekcio

Az extracelluláris vezikulákról bővebben: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21560073/


Friss Hírek

Real_es_human_olvasatok_az_SZTE_kutatoival_a_sci-fi_vilagaban

Egyedülálló szabadon választható kurzust hirdetett az SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszék és az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék. A sci-fi: Reál és humán olvasatok (XA0021-Sci-fi_ReHuO-sci-fi) nevű kurzus bármely nappali képzésben résztvevő hallgató számára felvehető. A két tanszék összefogása azt a célt tűzte ki, hogy a science fiction művek segítségével fejlessze a hallgatók interdiszciplináris gondolkodását.