Desktop2

Bolyai-ösztöndíjban részesült az SZTE és az SZBK több fiatal kutatója

Az MTA negyedszázados, teljesítmény-központú, magas presztízsű, országos támogatási rendszere a Bolyai-ösztöndíj, amely a megújulásra képes állandóságot képviseli a kutatók számára. A pályázattal elnyerhető támogatást rendszerint minden év szeptemberében, az MTA hagyományos Bolyai-napján adják át. E körbe idén az SZTE 21 fiatal kutatója került be.

A 169 nyertes pályázón belül külön köszöntötték a Bolyai-ösztöndíjat immár másodszor elnyerő 32 kutatót és azokat is, akik a záró jelentésükre kiemelkedő minősítést kaptak. Az támogatás jelentőségét növeli, hogy összege az idén elnyert pályázatok esetében 2022. január elsejétől az eddigi 124 500 forint helyett, 250 000 forintra emelkedik. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumi tagjai 2021-ben 24. alkalommal ítélték oda a támogatást, amelyet idén 741 érvényesen pályázó közül 169 fiatal – közülük 44 nő és 125 férfi – nyert el. A tagok külön értékelték az újonnan pályázókat, vagyis: azokat, akik még nem kaptak ilyen ösztöndíjat, és az „ismétlőket” is, tehát azokat: akik már elnyerték ezt a támogatást. Az ismételten pályázók száma 140, közülük a kuratórium 32 kutató támogatásáról döntött.

 

A Szegedi Tudományegyetem kutatói közül 21 személy – Bátori Zoltán, Bencsik Péter, Benkő Ria, Beszédes Sándor, Datki Zsolt László, Feigl Gábor, Hartmann Petra, Juhászné Csapó Edit, Katona Gábor, Kedvesné Kupai Krisztina, Kevei Péter, Kormányos Attila, Málovics György, Molnár Csabáné Rónavári Andrea, Nagy-György Judit, Németh Balázs, Németh Tibor Mihály, Ördög Attila, Szabados Márton, Tölgyesi Csaba és Varga Viktória – kapott Bolyai-ösztöndíjat.

 

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudósai közül négyen – Vizsnyiczai Gaszton, Szappanos Balázs, Spohn Réka, Hevérné Laczkó-Dobos Hajnalka – részesültek a támogatásban.

 

A Bolyai-ösztöndíj legfőbb célja, hogy tervezhetőbbé tegyék a pályakezdő fiatalok tudományos életpályáját, ösztönözzék a kutatói generációk együttműködését, és hozzájáruljanak a fiatal kutatók itthon tartásához, s nem utolsósorban az „MTA doktora” értekezés megírásához és a tudományos cím megszerzéséhez.

 

- A támogatás 2017-től adómentessé, majd 2018-tól járulékmentessé vált. Szintén 2018-tól kiegészítésként lehetőség nyílt pályázni az NKFIH által gondozott, a Bolyai-ösztöndíjhoz kapcsolódó Bolyai+ ösztöndíjra is. A támogatás összege az évek során veszített értékéből, sőt az utóbbi években jelentőségéhez képest méltánytalanul alacsonnyá vált – fogalmazott az ünnepségen Tulassay Tivadar.


Az MTA Bolyai Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának elnöke örömtelinek nevezte, hogy az ösztöndíj összege, az idén elnyert pályázatok esetében, 2022. január elsejétől 124 500 forintról 250 000 forintra emelkedik.

 

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma 2001–ben döntött arról, hogy a záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapó ösztöndíjasoknak emléklapot adományoz. Közülük a legjobbak MTA Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek. Ebben az évben 21. alkalommal adta át az MTA elnöke és a Kuratórium elnöke a plaketteket és az emléklapokat. A Kuratórium 200 kutató záró jelentését értékelte, ebből 99 személynek adományozott emléklapot, közülük 14 ösztöndíjasnak pedig plakettet is.

 

A hagyományoknak megfelelően az ünnepségen három, a Bolyai-plakettet elnyert kutató előadást is tartott. Gyuranecz Miklós a baromfi-mycoplasmosis elleni védekezés lehetőségeinek fejlesztéséről beszélt, Majorosné Lublóy Éva Eszter azt vizsgálta, hogyan viselkednek a vasbeton szerkezetek tűz hatására, Tóth Krisztina pedig „Pápai nunciusok Magyarországon a Horthy-korszakban” címmel tartott előadást.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Forrás/Fotók: mta.hu

Friss Hírek

2

Tisztelettel felhívjuk fiatal kutatóink figyelmét az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs
Kiválósági Központ - Molekuláris Biológia, Bionika és Biotechnológia Kompetenciaközpont keretein
belül meghirdetett belső pályázati felhívásra.