Nyito_URAP

Az SZTE tudományos teljesítménye a nemzetközi rangsorok szerint is kiemelkedő

A Szegedi Tudományegyetem a legjobbak között szerepel a University Ranking by Academic Performance (URAP) rangsoron. A tudományos publikációk mennyisége és minősége alapján összeállított listára felkerülő tizenkét magyarországi egyetem közül a Szegedi Tudományegyetem a második helyen végzett.

Az SZTE a dél-alföldi régió motorja, tudományos, társadalmi, gazdasági és kulturális hatása országosan és a határokon átívelően is érvényesül. Az intézményhez köthető sok kiváló szakember tudományos tevékenysége is ezt támasztja alá, akárcsak a különböző nemzetközi összevetések: a nemzetközi rangsorok a Szegedi Tudományegyetemet a top egyetemek között tartják számon.

A publikációs teljesítmény alapján összeállított University Ranking by Academic Performance a világ több mint 3000 legjobb egyeteme között rangsorolta az SZTE-t. A tavalyi év végén nyilvánosságra hozott listán 677. a szegedi egyetem, ezzel Magyarországon a 2. legjobb felsőoktatási intézmény, megelőzve a legtöbb fővárosi és az összes Budapesten kívüli hazai versenytársát.

A rangsort 2009-ben alapították az ankarai Middle East Technical University (METU) Informatikai Intézetében. A felsőoktatási intézmények világranglistáját 2010 óta évente jelenteti meg az URAP, amelynek célja, hogy a világ egyetemei számára olyan tudományos teljesítménymutatókon alapuló rangsorolási rendszert dolgozzon ki, amely megbízhatóan tükrözi a publikált eredményeik mennyiségét és minőségét.

Az URAP 2021-2022-es világranglistája 6 akadémiai teljesítménymutató alapján készült. A rangsor felállításához az adatokat a Clarivate bibliográfiai adatbázisából (Web of Science) és tudománymetriai adatbázisából (InCites) gyűjti a szervezet. A teljesítménymutatók alapját a 2016-2020 közötti tudományos közlemények jelentik, ezek számát, idézettségét, nemzetközi jellegét és hatását értékelve határozzák meg a rangsorban elért helyezéseket.

Az URAP 2021-2022 listája itt elérhető.

SZTEinfo

Friss Hírek

Real_es_human_olvasatok_az_SZTE_kutatoival_a_sci-fi_vilagaban

Egyedülálló szabadon választható kurzust hirdetett az SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszék és az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék. A sci-fi: Reál és humán olvasatok (XA0021-Sci-fi_ReHuO-sci-fi) nevű kurzus bármely nappali képzésben résztvevő hallgató számára felvehető. A két tanszék összefogása azt a célt tűzte ki, hogy a science fiction művek segítségével fejlessze a hallgatók interdiszciplináris gondolkodását.