IMG_9919

Egyedülálló vitaminbomba készítésbe fogott a TS Labor Kft., a Pannonia Gyógyszerkereskedelmi Medicina Zrt. és az SZTE

A három éves együttműködés célja egy olyan új, komplex technológiai eljárás kifejlesztése, amely nanotechnológia segítségével maximalizálja a növények tápanyag ellátását, a hidropóniás rendszerben történő termesztés és a liofilizációs eljárás során. A projekt legfontosabb tudnivalóit 2022. július 27-én, projektnyitó rendezvénnyel egybekötött sajtótájékoztató keretében ismertette a konzorcium a Szegedi Tudományegyetemen.

A növénytermesztés technológiai fejlődésének egyik legdinamikusabb ágazata a talajmentes növénytermesztési módszerek csoportja. Ez olyan megoldások összességét jelenti, amelyek megkerülik a termőföld használatát a növénytermesztés során. Ilyen például a hidropónia, amely segítségével a növények gyökerei speciális tápoldatba merülve veszik fel a szükséges tápanyagokat. A hidropóniás növénytermesztéssel lehetőség nyílik számos élelmiszer, takarmány és gyógynövényfaj vertikális termesztésére is. A gyakorlatban azonban a hidropóniás eljárások nem optimalizáltak. A rendszerek fizikai, kémiai és biológiai paramétereinek beállítása ugyanis egy összetett feladat. A növények gyökérzetének tápanyagfelvevő képessége függ a kémhatástól és a hőmérséklettől, ugyanakkor ezek a paraméterek a tápanyagok oldhatóságát is erőteljesen befolyásolják, így a rendszerek kialakítása kompromisszumos megoldásokat igényel.

 

- Ebben a rendkívül izgalmas projektben két tudományterület összehangolása a cél, ez a biológia és a kémia. Kutatóként és a kutatás résztvevőjeként is úgy vélem, hogy igen érdekes eredményeket kapunk majd a növények, és a nanotechnológia összevonásával. És bár ez a kifejezés manapság sokkal inkább negatív, mint pozitív kicsengésű, reméljük, hogy ebben a kontextusban, azért mégis inkább jó értelemben tekintenek majd a meglétére. Rektorhelyettesként büszkévé tesz, hogy a projektben két nagyon erős, ipari partnerrel tudunk együtt dolgozni azon, hogy egy egyedülálló, valóban természetes anyagokat tartalmazó, természetes módon előállított vitaminbombát kapjunk. A projekt sikeres megvalósulása társadalmi szinten is komoly előrelépést eredményezhet – emelte ki a sajtótájékoztatón elmondott köszöntőjében Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese.


IMG_9910

 

Ezt követően Frank Tamás, a Pannónia Gyógyszerkereskedelmi Medicina Zrt. vezérigazgatója bemutatta vállalatukat, illetve mesélt a TS. Labor Kft.-vel való együttműködéseikről is, majd ismertette a konzorcium rájuk vonatkozó, legfontosabb tudnivalóit.

 

- Az elmúlt időszakban rendkívül megnőtt az igény a vitaminok és a különböző táplálékkiegészítők iránt. Ebben minden bizonnyal nagy szerepet játszik a COVID19 is. Éppen ezért a projekt célja nem más, mint, hogy létrehozzunk általa egy kapszulába rejtett, természetes módon előállított, vegyszerektől és negatív behatásoktól mentes, növényeket tartalmazó vitaminkészítményt, amely hatóanyaga nagyobb és eredményesebb az átlagtól. Ezt aztán úgy szeretnénk becsomagolni, hogy a boltok polcain is mindenki számára a lehető legoptimálisabb módon elérhetővé váljon. Már az előállítási mód is egyedülálló a piacon, ugyanis eddig még senki sem vállalkozott arra, hogy növényeket hidropóniás eljárással termesszen, majd utána liofilizált formában dolgozzon fel, és állítson belőle elő kapszulát – osztotta meg Frank Tamás, aki kiemelte: a konzorciumi partnerek kiválóak a cél megvalósításához.


IMG_9941

 

Majd Dr. Németh Tóth Zsolt, a TS. Labor kereskedelmi vezetője és Dr. Szepesi Ágnes, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar oktatója, aki egyben a kutatás vezetője is, bemutatták a munkafolyamatokat, amelyből kiderült: az együttműködés eredménye egy olyan újszerű, automatizált és sokoldalú hidropóniás rendszer létrehozása lesz az elkövetkezendő években, amely a jelenleg használt klasszikus tápoldatos megvalósításoknál jóval hatékonyabban alakítható a növények értéknövelő termesztési igényeihez.


IMG_9924

 

A hidropóniás módon termesztett növények tartósítása azonban jelentős kihívással jár. Olyan speciális tartósítási eljárásra van hozzá szükség, amely megőrzi a hidropónia segítségével javított beltartalmat is. Az ilyen feladatok ellátására egyre nagyobb teret hódít a fagyasztva szárítás (liofilizálás), amely nagyobb hatékonysággal képes a növények víztartalmát lecsökkenteni, a szárazanyag tartalmukat nagymértékben megkímélve.

 

A cél tehát egy olyan növényspecifikus liofilizálási protokollok kifejlesztése, amelynek a nyomás és hőmérséklet körülményei alkalmazkodnak a növények antioxidáns vegyületeihez, azaz többek között a C-vitaminhoz, a glutationhoz, a D-vitaminhoz és a flavonoidokhoz, maximálva ezzel a hidropóniás termékek felhasználáskori minőségét. Ehhez három mikrozöld felhasználását tűzték ki célul, amelyekből aztán magas antioxidánsú, C- és D-vitamin tartalommal bíró táplálékkiegészítő kapszula jöjjön létre.


IMG_9979

 

A TS Labor Kft., mint konzorciumvezető, valamint a Pannónia Medicina Gyógyszerkereskedelmi Zrt., és a Szegedi Tudományegyetem, mint konzorciumi tagok a GINOP PLUSZ-2.1.1-21 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című felhívás keretén belül GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00080 azonosítószámú „Növények extra tápanyag ellátását szolgáló rendszer kutatás fejlesztése” című projektet valósítanak meg. A Projekt elszámolható költségei az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában kerül finanszírozásra. A konzorcium 606,07 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.



ginop_logo

SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Sahin-Tóth István

Friss Hírek

2

Tisztelettel felhívjuk fiatal kutatóink figyelmét az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs
Kiválósági Központ - Molekuláris Biológia, Bionika és Biotechnológia Kompetenciaközpont keretein
belül meghirdetett belső pályázati felhívásra.