IMG_9765

Az új felvételi pontrendszerről tájékoztatott a helyettes államtitkár a Szegedi Tudományegyetemen

A 2023-as és a 2024-es felsőoktatási felvételi feltételek megváltoznak a korábbi években megszokott gyakorlathoz képest. A Szegedi Tudományegyetem vezetői és Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, részletes tájékoztatást adott a régió közoktatási intézményvezetőinek és tanárainak, valamint a sajtó képviselőinek az országos változásokról és a Szegedi Tudományegyetemet érintő egyediségekről.

Országos változások, már tavasztól

2022. október 4-én, tájékoztatót tartottak az SZTE megújult pontozási rendszeréről, a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában, melyen köszöntőt mondott Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és részt vett Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja is.

IMG_9744

A rektor köszöntőjében kitért arra, hogy az SZTE egyik legfontosabb célja, már 100 éve, hogy Szegeden és a régióban kiváló szakembereket, kutatókat, oktatókat képezzen. A modellváltásnak köszönhetően erre számos új, innovatív lehetőség nyílik, melyeket a felvételi rendszer mostani átalakítása tovább erősít.

A felvételi általános változásairól Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta a jelenlévőket. Kiemelte, hogy a 2023-ban és 2024-ben életbe lépő változásokat az érintett intézményekkel és a hallgatókkal, diákokkal való egyeztetési folyamat előzte meg. A fenntartóváltásnak köszönhetően versenyképesebb és autonómabb intézményekbe jelentkezhetnek a hallgatók, akiknek már most is 80 százaléka jár modellváltó egyetemre vagy egyházi fenntartású felsőoktatási intézménybe. A felvételi eljárás átalakítási folyamatának egyik legfontosabb, vezető intézménye, „drivere”, a Szegedi Tudományegyetem volt. Az új rendszer ötvözi a régi előnyeit, miközben nagyobb autonómiát és több lehetőséget biztosít a felvételizők és a felsőoktatási intézmények számára – hangsúlyozta előadásában Dr. Hankó Balázs.

 IMG_9746

- 2023-tól már csak elektronikus úton, de továbbra is a felvi.hu rendszerén keresztül lehet majd jelentkezni, a megszokott időpontokig. A pontszámítás továbbra is 500 pontos rendszerben történik majd, a pontszám összeállhat a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből, hozzáadva ahozzáadva a többletpontokat. A többletpont-rendszert 2024-től az intézményi pont váltja fel, ez a 100 pont majd lehetőséget ad, hogy az egyetemek a saját specialitásaikhoz igazíthassák már a felvételi eljárást is, kialakítva ezzel az intézmény és a hallgató közti „kémiát”. 2024-ben a legfontosabb változás, hogy az érettségi pontok száma az emelt szintű érettségi vizsga esetén egyenlő az érettségi vizsgán az adott vizsgatárgyból elért százalékos eredménnyel. (100 százalékos vizsga 100 érettségi pontot ér.) A középszinten tett érettségi vizsga esetében a százalékos eredményt pontokra váltják. 100 százalékos eredmény esetén legfeljebb 67 érettségi pont szerezhető – ismertette a helyettes államtitkár.

 IMG_9839-001

Több szabadság az egyetemnek, több szabadság a felvételizőknek

A felvételi pontrendszer átalakításának SZTE-re vonatkozó előnyeit Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese ismertette, kiemelve hogy az SZTE számára továbbra is kiemelt fontosságú:

- a kiválóság támogatása, a teljesítmény elismerése,

- az esélyegyenlőség biztosítása,

- és a kiszámíthatóság.

IMG_9750

Ezek szellemében a megújult felvételi követelményei a korábbinál is hangsúlyosabban támogatják a kiváló tanulmányi teljesítményt. Kiemelt szerepet kap a nyelvtudás és a tanulmányi versenyeken elért eredmény. Az SZTE, mint országos beiskolázású intézmény célja a tehetséggondozás, így a széles körű képzési kínálatban minden jelentkező a számára legkedvezőbb felvételi pont elérésére ad lehetőséget. A 2023 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában két fontos változás van: megszűnik a minimumpont és nem kell minden szakra emelt szintű érettségi az SZTE-n.  Bár nem kötelező minden szakon az emelt szintű érettségi, a plusz pontokért mégis érdemes ezzel jelentkezni, 2024-től pedig sokkal több pontot ér, mint a középszintű vizsga. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elfogadható érettségi tárgyak miniszteri listájából, az egyetem határozza meg azt, hogy mely tárgyak esetén tekint el az emelt szintű érettségi vizsgától az érettségi pont számítása során. A Szegedi Tudományegyetem képzéseinek jelentős részére elegendő lesz a középszintű érettségi, de például a jogászképzésre egy, az általános orvos, a gyógyszerész és a fogorvos képzésre két emelt szintű érettségi kell.

- Az SZTE-re duplán megéri emelt szintű érettségivel jelentkezni, hiszen a magasabb pont mellé még plusz pontok is járnak. A 2024-es felvételi eljárástól kezdődően a legtöbb szak esetében bővül a választható, ötödik érettségi tárgyak listája és az érettségi pontot adó tárgyak köre a Szegedi Tudományegyetemen, ezzel is értékeljük a tájékozottságot és a sokoldalúságot – fejtette ki Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese.

Intézményi 100 pont a tehetséggondozás jegyében az SZTE-n

- 2024-től a többletpontok rendszere is megváltozik, intézményi pontként az egyetemek saját, szakonként meghatározott pontrendszert alakíthatnak ki. Továbbra is maximum 100 plusz pont szerezhető. A kiválóság és a tehetség elismeréseként sok országos és az SZTE által szervezett versenyen elért eredményért jár plusz pont, ráadásul több mint korábban, ezzel is ösztönözve a jelentkezőket a tudatos felkészülésre. Több verseny, például az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) esetében a részvétel is pontot ér. A nyelvvizsgáért szintén több plusz pont szerezhető az SZTE-n. Az egyetemre való felkészülést is díjazzuk, akik sikeresen részt vesznek az SZTE Junior Akadémia jelenléti vagy online programjain, plusz pontokat szerezhetnek – sorolt néhány példát a Szegedi Tudományegyetemen elérhető intézményi pontokból Szakál Péter, az SZTE oktatási igazgatója.

 IMG_9804

Fontos információk, segítség - online

Az intézményi pontok szegedi rendszere tehát lehetővé teszi, hogy minden jelentkező a számára legkedvezőbb felvételi pontot szerezhesse meg élethelyzetének, tudásának, korábbi teljesítményének elismeréseként. A pontok kiszámításában való eligazodást a www.u-szeged.hu/felveteli oldalon hamarosan elérhető pontszámítási kalkulátor is segíti. Az SZTE képzési területekre és szakokra profilozott, részletes felvételi követelményei a 2023-as és a 2024-es évre vonatkozóan elérhetőek az SZTE felvételi oldalán.

IMG_9758

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Bobkó Anna

Friss Hírek

Kariko_Katalin_STI_KJA-1817

Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora szegedi látogatását színesítette az a rendhagyó növényismereti óra, amit a Füvészkertben tartottak a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak. Az egyetem legújabb díját alapító kutatónő a tanóra után megismerkedett azokkal a botanikai ihletésű kerámiaszobor-tervekkel is, amelyek a Tudós nők ösvényét díszítik majd. Karikó Katalin a kukorica szimbólumot választotta magának.