Nyito_bankett_total_20231210_MTI_Koszticsak_Szilard

A stockholmi Zenepalotától a városházi Aranyteremig: Nobel-díj átadón Karikó Katalin vendégeivel

Az emberi történelem és kultúrhistória nagy pillanataiként, fordulópontjaiként írja le a Nobel-díj átadó ceremóniát húsz évvel ezelőtt megjelent könyvében Venetianer Pál. A 89. évét élő akadémikust és Karikó Katalin néhány vendégét kérdezve éltük át újra a stockholmi Nobel-hét 2023. december 10-i csúcspontjának kis és nagy pillanatait.

A stockholmi Nobel-hétre kiküldött tudósítóink – Újszászi Ilona és Sahin-Tóth István – beszámolója:

Csillagórák a tudományban címmel 2003-ban jelent meg Venetianer Pál könyve. A „molekuláris biológia huszadik század végi diadalútját hősein és azok nagy felfedezésein keresztül” mutatja be. A két évtizeddel ezelőtti „csillagállás” szerint adta meg a Nobel-díj receptjét. Ezt a „receptet” újra kellett gondolnia Karikó Katalin és Krausz Ferenc példája nyomán.

Stockholm_Nobel_W-10

Csák János kulturális és innovációs miniszter (balról), valamint Müller Adrien, Magyarország svédországi nagykövete jelenlétében együtt örült, sportszerűen, a másik sikerének a két magyar Nobel-díjas: Krausz Ferenc és Karikó Katalin

Fehér sál a frakkhoz

– Nobel végrendeletében az áll, hogy az kapja a díjat, aki a legtöbbet tette az emberiség jólétéért. Ezzel a mondattal indítom a Magyar Tudomány legújabb számában megjelent tanulmányomat. A húsz évvel ezelőtt napvilágot látott könyvemben 43 csodálatos Nobel-díjasról írtam, de azok egyike sem felelt meg a kitüntetés alapítója által megszabott követelménynek – hangsúlyozta az akadémikus, aki Karikó Katalin meghívására érkezett a stockholmi Nobel-hétre. – Kati nagyszerű tudós, de kivételes eset: ha nincs a Covid-járvány, nem jutott volna el a világhírig és a Nobel-díjig. Tehát szerencsés véletlen ez, ami nem ritka a tudományban. A Nobel-díjat nem föltétlenül nagy életművű tudósok, inkább nagy felfedezők kapják.

Kariko_Katalin_es_a_sved_kiraly_j_20231210

Karikó Katalin, az első magyar nő Nobel-díjas az ötven éve uralkodó svéd királytól, XVI. Károly Gusztávtól vette át a fiziológiai és élettudományi Nobel-díjat. Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Először vett részt a Nobel-díj átadó ceremónián a 89. éves biokémikus. Nem gondolta, hogy ilyen élményben lesz még része. Szenzációsnak tartotta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat elnyert két kutató előadását. Szerinte a Karikó – Weissman-féle Nobel-előadás demonstrálta, hogy két, ennyire különböző személyiség váratlan együttműködése milyen szenzációs eredményt hozott.

Kariko_Katalin_es_Drew_Weissman_N-dij_atadon_20231210

Karikó Katalin és Drew Weissman 2023. december 10-én a stockholmi Zenepalotában, a Nobel-díj átadó ceremónián

– A művészettel ellentétben a tudományos felfedezések nem olyan egyediek. Például a Watson – Crick-modellt valószínűleg előbb-utóbb feltalálta volna más is. Ezzel szemben a 9., d-moll szimfóniát nem írta volna meg más, egyedül Beethoven érdeme – utalt saját Nobel-díjas könyve bevezetőjére Venetianer Pál. – Ennek ellenére a tudománytörténet esztétikai örömet okozó, véletlen és szerencsés egybeeséseket mutat.

A Nobel-díjat és hagyományait sok kritika éri. Például napjainkban túlhaladott az a szabály, hogy legfeljebb hárman nyerhetik el a kitüntetést. A tudomány sokalkotós épület, ezért egyesek kiemelése sokszor igazságtalanságokat eredményez. De az is tény, hogy a tudomány népszerűsítéséért kevés dolog tett annyit, mint a Nobel-díj. Ezt a világméretűvé növekedett szenzációt mindenféle szabályok és korlátok veszik körül.


szabosagnal_HansAllde
Karikó Katalin férje, Francia Béla a stockholmi Hans Allde szabóságnál bérelt és vásárolt ünnepi ruhát. Fotó: Sahin-Tóth István

– A frakk a férfiak kötelező viselete a stockholmi Nobel-hét díjátadó ceremóniáján. Boldog izgalommal készültem az ünnepségre. Örülök, hogy részese lehettem – fogalmazott az élettudományi Nobel-díjasok legavatottabb ismerője.

Venetianer_sallal_es_Kondorosi_Eva_044A2629

Mihez mi illik? Venetianer Pál, frakkban és fehér sállal, valamint Kondorosi Éva estélyiben, hosszú és áttetszó kesztyűben. Fotó: Sahin-Tóth István

A 2023. évi stockholmi ceremóniája alkalmából életében először viselt frakkot Venetianer Pál. Az akadémikus, Karikó Katalin egykori szegedi egyetemi tanára, a Szegedi Biológiai Központ egykori főigazgatója Szegedről hozta, de kölcsönbe kérte a díszruhát. Fehér sállal a nyakában, elegáns öltözetben kopogtatott be kolleganője, Kondorosi Éva Grand Hotel-beli szobájába.

Duda_Erno_es_Kondorosi_Eva_indulasra_keszen_j_20231210044A2680

Duda Ernő és Kondorosi Éva indulásra készen

– Mehetünk? – kérdezte Duda Ernő. A korábban a Szegedi Biológiai Központban dolgozó, majd a Szegedi Tudományegyetemen oktató sármos professzor frakk fehér mellényét kicsit meghúzogatta, s elárulta: Stockholmban bérelte a díszruhát. Például a Hans Allde szabászat 1949 óta kölcsönzi a Nobel-díj átadóra érkezőknek a legmagasabb rendű férfi öltözéket. De fehér sálat nem kínáltak…

 Karikó Katalin vendégeinek egy csoportja a Grand Hotelből indult a stockholmi Zenepalotába a 2023. december 10-i Nobel-díj átadó ceremóniára – (balról jobbra): Venetianer Pál, Szalay Aladár, Orosz László, Ryan Amos, Francia Zsuzsanna, Karikó Zsuzsanna, Ko

Karikó Katalin vendégeinek egy csoportja a Grand Hotelből indult a stockholmi Zenepalotába a 2023. december 10-i Nobel-díj átadó ceremóniára – (balról jobbra): Venetianer Pál, Szalay Aladár, Orosz László, Ryan Amos, Francia Zsuzsanna, Karikó Zsuzsanna, Kondorosi Éva, Vigh László, Duda Ernő. Fotó: Sahin-Tóth István

Az estélyi változatai

A béke Nobel-díj átadó ünnepség közvetítését néztem, Oslóból. Nagyon megható ünnepség volt. Többen sírtak. A díjazott, Nargesz Mohammadi börtönben ül, de az ünnepségen részt vett a két gyereke és a királynő. Fölolvasták a laudációját. A családtagjai vették át a Nobel-díjat – fogadott a tévés közvetítésből látottak összefoglalójával a nevezetes vasárnap, 2023. december 10-én kora délután a hotelszobájában Kondorosi Éva. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont legnevesebb tudós nője Karikó Katalin vendégeként érkezett Stockholmba.

Kondorosi_Eva_j_044A2592

Kondorosi Éva estélyiben a stockholmi Grand Hotelben, a Nobel-díj átadó ceremóniára készülődve

A Magyar Tudományos Akadémia, az Academia Europaea, továbbá az amerikai, a francia, a német akadémia, illetve több más fontos nemzetközi szervezet tagjaként számos rangos eseményre meghívták már Kondorosi Évát. De a Nobel-díj átadó ünnepség minden eddiginél különlegesebb alkalom, főleg Éva számára, aki nemcsak munkatársa, de Kati egyik ajánlója is volt a Nobel-díjra.

– A Nobel-díjat a svéd király adja át a díjazottaknak, amihez be kell tartani a protokoll szabályokat és a kimagasló alkalomhoz illően kell öltözködni. Ez a férfiak számára viszonylag egyszerű, mert frakk, fekete lakkcipő és fehér csokornyakkendő a kötelező viselet, míg a nőknek ez sokkal bonyolultabb – hangsúlyozta. – A díjátadáson kívüli számos más rendezvényhez többféle ruhára van szükség, így nappali, délutáni öltözetre, illetve koktél és hosszú báli ruhára. A szín nincs megszabva, de a ruha hossza igen.

– Öltözködni kell, mert 14 órakor indul az autóbusz, ami a stockholmi Zenepalotába, a Nobel-díj átadó ünnepség helyszínére visz – jelezte finoman az akadémikus a beszélgetés végét, amikor a patinás Grand Hotel szobájában meglátogattam, ahol Karikó Katalin minden vendégének szobát foglalt. – Délelőtt Katival együtt voltunk a fodrászatban. Ám a sok vendégre való tekintettel itt hajmosással nem, csak a frizura beszárításával foglalkoztak. Ez váratlan hír volt. Így rohantam a szobámba és frissen mosott hajjal érkeztem vissza a beszárításra.


Meghivo_Duda_Erno_044A2689


– A díjátadásra, a király jelenlétében kötelező a hosszú estélyi ruha, amelyre azt a ruhát hoztam el, amelyet 2020-ban, a Covid előtt, Bécsben a Schönbrunni kastélyban rendezett orvosbálon viseltem. Ez egy gyönyörű, felül csipke alul zsorzsett fekete estélyi ruha. Bevallom, hogy Szegeden öltözködés ügyben kikértem Gujdár Judith tanácsát. Judith nemcsak tanácsot adott, de ellátott a megfelelő kiegészítőkkel is, hosszú csipke kesztyűvel, a ruhához illő kis fekete táskával, impozáns és rendkívül puha, szőrmének tűnő stólával és kis kabáttal. A hozzávaló cipőt és fülbevalót is egyeztettük, sőt azt is megtudtam, hogy jobb a karórát nem viselni – folytatta a tanácsadást Kondorosi Éva, miután kilépett a szobájából.

– Párizsban jártam december első hetében és ott találtam egy szép koktélruhát és egy elegáns nadrágkosztümöt, és mindkettő jó választásnak tűnt a Nobel eseményekhez. Judithtól vettem még egy fekete-fehér „High Tech” ruhát – eddig nem is tudtam, hogy ilyen létezik – és egy elegáns hosszú fekete pliszírozott szoknyát. Ezeket szintén hordtam a Nobel-eseményeken.

Aranyruhaban_az_Aranyteremben_2_-_Francia_Zsuzsanna_es_ferje_20231210_j

A Nobel-díj átadón Karikó Katalin és Francia Béla veje, Ryan Amos és a Francia-Karikó házaspár lánya, Francia Zsuzsanna

Aranyból formázott nagyestélyiben pompázott a sudár Francia Zsuzsanna. Karikó Katalin és Francia Béla lánya mellett a társára büszke férj mosolyával az arcán lépkedett Ryan Amos, természetesen frakkban. Az ifjú házaspár a Grand Hotel emeleti előterében megállt egy pillanatra a fotó kedvéért, majd a lifthez lépett. A földszinti előtérben gyülekező, ünnepelni igyekvők elismerő tekintetében is megfürödtek.

Királynő(k) a Zenepalotában

A Grand Hotel előterében várakoztak a Nobel-díj átadóra hivatalos szerencsés férfiak és nők. A többséget autóbuszok vitték a Zenepalotába. Az előtér hatalmas karácsonyfája előtt egymást fotózták a vendégek.

– Hozzánk jött először Kati: a Szegedi Biológiai Központban, a Farkas Tibor-féle laborban mi, a feleségemmel, Ibivel már ott dolgoztunk – emlékezett vissza Vigh László akadémikus. – Már a szakdolgozatában, ami alapján a doktori dolgozatát írta, zsírsav deszaturázokat kellett elemeznie. Ő halakon, mi pedig növényeken végeztük ezeket a vizsgálatokat. A tanulmányait meghatározta Orosz László és Venetianer Pál. Az SZBK hőskorszakából ugyanúgy hívott vendégeket a Nobel-díj átadóra, mint a későbbi, biokémiával kapcsolatos, Duda Ernőhöz és Kondorosi Évához kötődő időszakból. Beszédes, hogy a vendégei többsége a szegedi időszakot képviseli. A mi esetünkben a családi kapcsolat is erős, hiszen Katiék lánya, Zsuzsi és a fiunk, Laci egyidősek – nézett szeretettel a feleségére Vigh László. A akadémikus frakkban álldogált, a párja civilben, mert a Nobel-díj ceremóiára meghívható vendégek számát 14 főben maximálta a Nobel Alapítvány.

– Szellemileg és intellektuálisan dolgozunk együtt Karikó Katalinnal. Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy például a Wilhelm Exner Medál elnyerésekor én olvashattam fel Karikó Katalin laudációját – fogalmazott a frakkos várakozók között Szalay Aladár, a Szegedi Biológiai Központ egykori és a würzburgi egyetem mai munkatársa.

Ahogy Karikó Katalin és frakkban is fess férje, Francia Béla kilépett a liftből, fotósok gyűrűjébe került. A Nobel-díjas kutatónőt fodrászok vonták ki a szelfizők közül, hogy megigazítsák és hajlakkal rögzítsék a frizuráját.

 GrAND_hOTELBEN_FB_KK_KF_ES_FELESEGE_20231210044A2972_J

A Grand Hotel előterében ismét találkozott és beszélgetett a két magyar Nobel-díjas: Karikó Katalin és a férje együtt fotózkodott Krausz Ferenccel és nejével. Fotó: Sahin-Tóth István

– Látod, egy nénitől kaptam ajándékba ezt az alkalmi táskát. A ruhámat is Magyarországról hozta a nővérem – simította végig a sötét, csipkével díszített, egyszerű szabású, de divattervező, Csézy ízlését is dicsérő ruhán az mRNS-kutatás királynője. A ruha ujján itt-ott megismétlődtek a csipkedíszek. A kényelmes, lapos cipő jól illett a svéd király és királynő elé lépő tudós öltözetéhez.

Fizikai_N-dijasok_20231210_Foto_MTI_Koszticsak_Szilardj

2023 Fizikai Nobel-díjasai - középen (áll) Krausz Ferenc, aki – Szent-Györgyi Alberthez, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorához hasonlóan – hazai, ráadásul szegedi laboratóriumi eredményeiért kapta meg a Nobel-díjat. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Zenepalota a pénteki koncert óta, vasárnapra „kivirágzott”. Nobel életének utolsó helyszínéről, az olaszországi San Remóból érkezett különleges virágok díszítettek minden zugot.

Kariko_Katalin_Nobel-dij3_20231210_j

Alfred Nobel utolsó lakhelye, az olaszországi San Remo küldte a különleges virágokat a stockholmi Zenepalota díszítésére. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Családi esti program a Nobel-díj átadó ceremónia a svédeknél. Stockholm lakásaiban ilyenkor terített asztal előtt ül a család és figyelemmel követi a királyi ceremóniát – árulta el a helyi hagyomány egyik elemét a svédországi magyar nagykövet, Müller Adrien, a Szegedi Tudományegyetemen jogi karán diplomázó diplomata.

Kariko_Katalin_Nobel-erme_KK_20231210_j

Karikó Katalin mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora Nobel-érme

Szigorú szabályokat követve, évről évre ismétlődik a stockholmi december 10-i ceremónia. A 2023. évi ünnepséget milliónyi magyar követte a televíziók és az internet segítségével. Nem túlzás talán, de újból és újból érdemes megnézni, ahogy Karikó Katalin a svéd király elé lép és átveszi a Nobel-díját. A felcsattanó, szűnni nem akaró tapsnak és ovációnak a ceremóniamester új bejelentése vetett véget...

Kariko_Katalin_Nobel-oklevele_20231210_-_Nobel_Prize_j

A kutató beszéde

A Stockholmi Városháza ad otthont a Nobel-díj átadó ceremónia utáni bankettnek.

Varoshaza_Stockholm_20231210_j_._Foto_HB

A stockholmi Nobel-hét a fény ünnepe is. Látványos fényfestéssel vonzották a stockholmiakat a Városházához és a svéd főváros több más pontjához

Hagyomány, hogy a stockholmi Városháza Kék termében rendezett bankettel folytatódik a Nobel-díj átadása utáni ceremónia.

Kariko_Katalin_biokemikus_j8_es_Krausz_Ferenc_fizikus_j_megerkezik_a_stockholmi_varoshazan_tartott_diszvacsorara_20231210._MTI_KSz

A stockholmi Városháza Kék termébe érkeztek a Nobel-díjasok, kísérőik oldalán. Fotó: MTI/Koszticsek Szilárd

A szegedi Dóm tér épületegyüttesére emlékeztető Városháza legnagyobb terében 1300 teríték várta az ünneplőket. Mindenki új beszélgetőpartnert kapott, köszönhetően a kimódolt ülésrendnek. A csevegés jobbára angolul, helyenként franciául, esetenként svédül folyt. A terem zsongása akkor csendesült el, amikor belépett a királyi pár.

Bankett_Kariko_Katalin_es_asztaltarsasuga_20231210_Foto_MTI_Koszticsek_Szilard

Karikó Katalin és asztaltársasága a stockholmi Nobel-díj átadó eremónia utáni banketten. Fotó: MTI/Koszticsek Szilárd

Titkok sorozata teszi misztikussá a menüsort. Utólag a nojeslivet.newner.com elárulta: „Előételként sült sárgarépát hínárral tálaltak, a főétel pedig tőkehalkaraj és királyrák volt. Desszertként a vendégek vörösáfonyás sült csokis mousse-t fogyasztottak.”

Bakett_Etelek_felszolgalasa_MTI_Koszticsak_Sz

A pincérek bevonulása és az ételek tálalása is a látványosság része a stockholmi Nobel-díj átadó ceremónia utáni bankettnek. Fotó: MTI/Koszticsek Szilárd

Fotózni még az üresen maradt tányért is tilos. A különböző fogások közötti időben minden Nobel-díjas beszédet tartott.

Kariko_Katalin_biokemikus_miutan_atvette_az_orvosi-elettani_Nobel-dijat_XVI

„Drew Weissman professzor és jómagam nevében szeretnénk köszönetet mondani a Karolinska Institute Nobel Közgyűlésének és a Nobel Alapítványnak, hogy nekünk ítélték oda a 2023. évi élettani vagy orvosi Nobel-díjat – kezdte beszédét Karikó Katalin. – Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a díjazott tudósok e legkiválóbb csoportjába tartozhatunk. Fontos számunkra, hogy ez a díj azon kutatótársainkat is elismeri, akik évtizedeken át szorgalmasan dolgoztak azon, hogy segítsenek megalapozni a COVID-19 mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez vezető munkánkat.”

Szokásához híven megmosolyogtatta hallgatóságát Karikó Katalin: „Az anekdota igaz, 1997-ben a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának épületében egy fénymásológépnél találkoztunk egy folyosón. Nem, nem azért birkóztunk egymással, hogy hozzáférjünk a fénymásológéphez, ez egy kitalált történet. Ehelyett Drew és én együtt kezdtünk el dolgozni, vállvetve, sok évtizeden keresztül” – fogalmazott.

A Zenepalotában elhangzott alma matere, a Szegedi Tudományegyetem neve. A Városháza Kék termében, kutatótársa nevében kapott szót.

Elmondta el, hogy „Nagyon hálásak vagyunk mindazoknak, akik segítettek minket az utunkon. Én a férjemnek, Bélának, a lányomnak, Susannak, és az unokáknak, Medvének és Zsuzsinak, valamint a nővéremnek, Zsókának. Drew a feleségének, Mary Ellennek, szüleinek, Adele-nek és Halnak, valamint lányainknak, Rachelnek és Allisonnak hálás. Köszönet illeti valamennyi családtagunkat és barátunkat; köszönet a tanárainknak és mentorainknak; valamint tudóstársainknak. Köszönjük támogatásukat, nagylelkűségüket és inspirációjukat” – zárta gondolatait a stockholmi Nobel-hét egyik legközismertebb és legnépszerűbb díjazottja.

Aranyruhaban_az_Aranyteremben_-_Francia_Zsuzsanna_es_ferje_20231210j

„A Nobel-ünnepség valóban gyönyörű volt, anyukám, Kariko Kati pedig fantasztikus. Az egész családom csak úgy sugárzott a büszkeségtől!! Ha arra gondolt, hogy a sok év kemény munkája ellenére soha nem kapott sok elismerést, csak hátráltatta. Kitartott, és segített az mRNS-t valóra váltani. És most, hogy elismerték a világ legnagyobb színpadán… csodálatos! – írta közösségi oldalán Susan Francia. – A ruhám is nagy feltűnést keltett… A svéd tévé a Naeem Khan ruhámat választotta a Nobel-ünnepség egyik legjobb ruhájának.”

A finom étkek és italok elfogyasztásától átmelegedett vendégek átvonultak az Aranyterembe, ahol táncos mulatság vette kezdetét. Karikó Katalin lánya, Francia Zsuzsanna, a „legszebb estélyi ruha” viselőjeként keringőzött a férjével.

Stockhom_City_Hall-_Foto_Helena_Paulin-Stromberg_Nobel_Media_AB_Stockholm_Media_Bank

Stockhom City Hall. Foto: Helena Paulin-Strömberg, Nobel Media AB, Stockholm Media Bank

– Új oldaláról ismerhettünk meg egy Nobel-díjast – lelkesedett egy ismeretlen magyar, aki Karikó Katalinhoz lépett, majd közös fotót kérve folytatta: – Szellemes, találó mondatai annyira emberiek…

Bankett_Kariko_Katalin_Foto_MTI_Koszticsek_Szilard

Karikó Katalin mRNS-kutató, az SZTE kutatóprofesszora Stockholm egyik legnépszerűbb Nobel-díjasa. Fotó: MTI/Koszticsek Szilárd

Újszászi Ilona

Fotók: SZTE/Sahin-Tóth István;

MTI/Koszticsák Szilárd,

Helena Paulin-Strömberg, Nobel Media AB, Stockholm Media Bank

 

További cikkek a 2023-as Nobel-hetekről szóló oldalunkon.

Karikó Katalin, Krausz Ferenc, valamint a többi Nobel-díjas stockholmi előadása és a Nobel-díjátadó élő közvetítései itt követhetők.

Friss Hírek

Kariko_Katalin_STI_KJA-1817

Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora szegedi látogatását színesítette az a rendhagyó növényismereti óra, amit a Füvészkertben tartottak a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak. Az egyetem legújabb díját alapító kutatónő a tanóra után megismerkedett azokkal a botanikai ihletésű kerámiaszobor-tervekkel is, amelyek a Tudós nők ösvényét díszítik majd. Karikó Katalin a kukorica szimbólumot választotta magának.