2021

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elismerő okleveleket adott át Magyarország kiemelkedő tudományos teljesítményt nyújtó kutatási infrastruktúráinak. Az eseményen a Szegedi Tudományegyetem 4+1 kutatási infrastruktúrája részesült az elismerésben.

Az Államközi ösztöndíjak klasszikus kétoldalú államközi oktatási megállapodásokban biztosított ösztöndíj pályázatok egyetemi részképzésre, teljes képzésre, tanulmányútra, illetve nyári egyetemekre. A pályázók köre és a pályázás feltételei országonként és ösztöndíj típusonként eltérőek.

Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy 2021. november 12-én elhunyt kollégánk, barátunk, Gausz János, az SZTE TTIK Genetikai Tanszékének elismert és nagyra becsült oktatója.

A Biológia intézet ismét szakdolgozati börzét szervez, melynek időpontja október 13. szerda 17:00, helyszíne az Intézet Ferenczy Lajos tanterme és az előtte található aula rész.

A csatolt rektori-kancellári együttes utasítás értelmében a Biológia Intézet 2021. október 5-től csak szájmaszkban látogatható. Kérünk mindenkit, hogy tartsa be az utasítást.

A Dr. Bodzsár Éva Emlékére Alapítvány célja, hogy a tehetséges kutatók szakmai fejlődésének támogatásával a néhai professzor asszony dr. Bodzsár Éva oktatói-kutatói munkájának méltó mód emléket állítson. Dr. Bodzsár Éva egyetemi oktatóként fontosnak tartotta, hogy a tehetséges hallgatók minden lehetőséget megkaphassanak szakmai fejlődésükhöz, kutatódiákként végzett munkájukhoz.

Az Ifjúsági Nemzetközi Konferencia Tudományos Pályázat (INKP) fiatal, MTA köztestületi tagsággal rendelkező kutatók külföldi tudományos rendezvényen (nemzetközi tudományos szimpóziumon, workshopon, konferencián) való aktív (elsőszerzős előadással vagy poszterbemutatóval járó) részvételét és ott jelentős tudományos eredményeik bemutatását támogatja.

2021. szeptember 4-én találkozót tartott intézetünkben a JATE-n 1976-ban biol-kém. szakon végzett évfolyam. 50 éve ismerkedtek meg egymással és az egyetemmel, 45 éve vették át diplomájukat. Visszaemlékezések szerint, az első egyetemi előadásuk Kristálytanból volt, az egyetem Ady téri épületében. Végzésük után 5 évente rendszeresen találkoznak, az utóbbi időben sűrűbben is. Bár nem mindenki tudott most eljönni, (kb. 70%-os volt a részvétel), szerencsére, még mindannyian megvannak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint támogató által a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, mint kezelő szerv útján meghirdetett pályázati felhívás elsődleges célja hazai tudományos kutatói közösség nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódásának ösztönzése és a nyílt tudomány hazai térnyerésének támogatása.

Az Izraeli Tudományos Akadémia és az Izraeli Felsőoktatási Tanács pályázatot hirdet kiváló nemzetközi posztdoktor kutatók számára, a nemzetközi tudományos együttműködések és világszínvonalú kutatások támogatása céljából. Az ennek szellemében meghirdetett “Excellence Fellowship Program for International Postdoctoral Researchers in Israel” című ösztöndíj program keretében a pályázat kiírói Izraelben folytatott élvonalbeli kutatásokra kívánnak lehetőséget nyújtani maximum 20 főnek, vezető kutatók irányításával. Az ösztöndíjra valamennyi tudományterületről várnak olyan jelentkezőket, akik négy évnél nem korábban szerezték meg PhD fokozatukat, és valamelyik izraeli egyetemen kutatnának természettudományok-technológia-mérnöki tudományok-matematika (STEM) vagy bölcsészet- és társadalomtudományok területén.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat kiemelkedő kutatási-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére az MTA elnöke által felkért és az MTA köztestületi keretei között működő Kuratórium nyilvános pályázati rendszerben ítéli oda. Az ösztöndíjra 45. életévüket még be nem töltött, tudományos fokozattal rendelkező, de MTA doktora címet még nem szerzett személyek pályázhatnak.

A Biológia Intézet 5 munkatársa nyert kutatási támogatást a a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett alapkutatási ("OTKA") pályázatokon, mely a következő 36 vagy 48 hónapban használható fel.

Friss Hírek

Kariko_Katalin_STI_KJA-1817

Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora szegedi látogatását színesítette az a rendhagyó növényismereti óra, amit a Füvészkertben tartottak a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak. Az egyetem legújabb díját alapító kutatónő a tanóra után megismerkedett azokkal a botanikai ihletésű kerámiaszobor-tervekkel is, amelyek a Tudós nők ösvényét díszítik majd. Karikó Katalin a kukorica szimbólumot választotta magának.