Szekeres

„Kiváló kutatási infrastruktúra” díjat kapott az SZTE Mikrobiális génbankhoz kapcsolódó integrált élettudományi és hatóanyag kutatás-fejlesztési centruma

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elismerő okleveleket adott át Magyarország kiemelkedő tudományos teljesítményt nyújtó kutatási infrastruktúráinak. Az eseményen a Szegedi Tudományegyetem 4+1 kutatási infrastruktúrája részesült az elismerésben.

A kutatási-, fejlesztési- és innovációs (KFI) ökoszisztémán belül a kutatási infrastruktúrák az alapkutatásokban és a felfedező jellegű kutatásokban egyaránt nagy jelentőséggel bírnak, ezáltal tudományos eredményeikkel hozzájárulnak Magyarország gazdasági teljesítményének fokozásához. Hazánk nemzetközi szinten is elismert tudományos kiválóságában a kutatási infrastruktúrák, valamint a felsőoktatási intézmények körül létrejött kutatási hálózatok jelentős szerepet játszanak. Nemzetközi kutatási együttműködéseink élénkülésével és az új kutatási hálózatok létrejöttével kutatási infrastruktúráink egyre hatékonyabban kapcsolódnak be a nemzetközi vérkeringésbe. 2021. december 16-án a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) kezdeményezésére első ízben kaptak elismerést Magyarország legkiemelkedőbbnek talált kutatási infrastruktúrái.

 

Szekeres2
Elismerés a "Mikrobiális génbankhoz kapcsolódó integrált élettudományi és hatóanyag kutatás-fejlesztési centrum" kiépítéséért

Az elismerő okleveleket összesen 57 kutatási infrastruktúra és infrastruktúra-hálózat képviselői részére Prof. Dr. Palkovics László miniszter, Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, valamint Dr. Fülöp Zsolt, a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság elnöke nyújtotta át.

A Szegedi Tudományegyetemről az alábbi kutatási infrastruktúrák nyertek „Kiváló kutatási infrastruktúra” címet:

1. HCEMM Műszerközpontok: Szegedi Tudományegyetem és a HCEMM Nonprofit Kft.,

2. Mikrobiális génbankhoz kapcsolódó integrált élettudományi és hatóanyag kutatás-fejlesztési centrum - SZTE Természettudományi és Informatikai Kar,

3. Személyre szabott orvoslás kutatási infrastruktúra - SZTE Gyógyszerésztudományi Kar,

4. SZTE Anyagtudományi Műszerközpont,

illetve, Emerging KI elismerést:

 Élő dolgok internete- - Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet.

Az SZTE-vel szorosan együttműködő ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás szintén megkapta a Kiváló kutatási infrastruktúra oklevelet.

 20211216-150403170-csortos-szabolcs-szkk-top50-ki--03170

A „TOP50 KI” kiadvány online formában itt érhető el.


Forrás: SZTEinfo

Fotó: Csortos Szabolcs

Friss Hírek

A tudás titkos kertje című kiállítás megnyitóján. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetem egyik legrégibb ősnyomtatványa, egy 1483-ban kiadott természetrajzi munka és több száz muzeális értékű könyv is része annak a kollekciónak, amely a Növénytani Intézet Gyűjtemény néven vált elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A régi könyvekből A tudás titkos kertje címmel kiállítást is válogattak a könyvtár és az SZTE Növénybiológiai Tanszék munkatársai.