Image00009

Növények Napja – Családi Nap az SZTE Füvészkertben

Az idén 100 éves SZTE Füvészkertben egy újabb tartalmas és sokszínű családi nappal várnak minden kedves látogatót 2022. május 28-án, szombaton 9.00-18.00 óráig.

A nap folyamán változatos és érdekes előadásokkal, bemutatókkal a növényi sokféleségre, a növények rendkívüli és az emberi életben betöltött fontosságára hívják fel a figyelmet a szervezők. Különleges program lesz a zöldségszobrász bemutató valamint a családi öko élményprogramot nyújtó Kezes-lábas játszóház, amely különleges eszközei segítségével felhívja a figyelmet a fenntarthatóságra, a környezettudatos lét fontosságára.

Fotókiállítás is színesíti a programot, ahol a 100 éves SZTE Füvészkertben készült természetfotókban gyönyörködhetnek a látogatók. Az általános iskolásoknak minikert építési pályázatot hirdettek. A pályaművekre a Füvészkert Facebook oldalán lehet szavazni, az eredményhirdetés szombaton délután lesz.

A Föld Napján tartott nagysikerű pecsétgyűjtő játékot most ismét megrendezik 10.00-16.00 óra között. A szerencsések ajándékcsomagot nyerhetnek. Kézműves kiállítókat, növényárusokat, gasztro termékeket forgalmazókat is megtalálhatnak a rendezvényen.
 
Szakmai előadások

10.00-10.30 Dr. Tölgyesi Csaba, egyetemi adjunktus

Erdősítés és egyéb természetalapú klímavédelmi lehetőségek Magyarországon
 
10.30-11.00 Dr. Bakacsy László

Inváziós szépségek, avagy engedj törököt a házadba
 
11.00-11.40 Prof. Fehér Attila tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE Növénybiológiai tanszék)

Hogyan „gondolkodnak” a növények?
 
11.40-12.30 Györgyey János, növénybiológus, a Magyar Növénybiológiai Társaság elnöke

Hogyan lehet zöld a zöld géntechnológia?
 
13.00-13.45 Sipos József, címzetes egyetemi docens, növényorvos, agrármérnök

Balkonládák, magaságyak, a mini édenkertek a környezettudatosság jegyében
 
 
13.45-14.30 Somogyi Norbert, PhD., főiskolai docens, SZTE Mezőgazdasági Kar / Tudományos és technológiai attasé, Magyarország Nagykövetsége

Párizs A klímaváltozás hatásainak csökkentése a mezőgazdaságban ________________________________________________________________________________ 11.00-16.00 Rácz Lajos zöldségszobrász bemutatója
 
15.00-15.45 Az SZTE Kulturális Iroda által a 100 éves Füvészkert tiszteletére kiírt Egyetemi Verspályázatra érkezett pályaművekből olvasnak fel Szilágyi Annamária és Gömöri Krisztián színművészek (Szegedi Nemzeti Színház)
 
15.45-16.00 A Minikert pályázat eredményhirdetése
 
16.15 A Grimmbusz Színház előadása – Bogaras mese
 
Egész nap - A Szepesi Méhészet méz kóstolással egybekötött méhészeti és pörgetési bemutatója

SZTEinfo

Friss Hírek

A tudás titkos kertje című kiállítás megnyitóján. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetem egyik legrégibb ősnyomtatványa, egy 1483-ban kiadott természetrajzi munka és több száz muzeális értékű könyv is része annak a kollekciónak, amely a Növénytani Intézet Gyűjtemény néven vált elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A régi könyvekből A tudás titkos kertje címmel kiállítást is válogattak a könyvtár és az SZTE Növénybiológiai Tanszék munkatársai.