Fókuszban

Dr. Fráter Lóránd, a Szegedi Tudományegyetem egykori orvosprofesszorának digitális technikával készült képeiből nyílt állandó kiállítás az SZTE Biológia Intézetében. Az egyedülálló gyűjtemény örököse jóvoltából nemcsak az egyetem hallgatói és munkatársai, hanem a nagyközönség is megismerkedhet a modern, egyedi, kevert stílusú művekkel, melyet először a Reök-palota 2021. decemberében megnyílt kiállításán mutattak be. A kiállítás szabadon látogatható az Intézet nyitvatartási idejében (munkanapokon 8 és 17 óra között).

Az emberi történelem és kultúrhistória nagy pillanataiként, fordulópontjaiként írja le a Nobel-díj átadó ceremóniát húsz évvel ezelőtt megjelent könyvében Venetianer Pál. A 89. évét élő akadémikust és Karikó Katalin néhány vendégét kérdezve éltük át újra a stockholmi Nobel-hét 2023. december 10-i csúcspontjának kis és nagy pillanatait.

Friss Hírek

A tudás titkos kertje című kiállítás megnyitóján. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetem egyik legrégibb ősnyomtatványa, egy 1483-ban kiadott természetrajzi munka és több száz muzeális értékű könyv is része annak a kollekciónak, amely a Növénytani Intézet Gyűjtemény néven vált elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A régi könyvekből A tudás titkos kertje címmel kiállítást is válogattak a könyvtár és az SZTE Növénybiológiai Tanszék munkatársai.