wur_nyito

Előkelő helyen áll az SZTE a THE világrangsorában

A 2021. szeptember 2-án közzétett Times Higher Education World University Rankings (THE) listán megtartotta tavalyi helyezését a Szegedi Tudományegyetem: továbbra is a 801-1000. helyen áll. A THE rangsor nemzetközi megítélése alapján az SZTE a legjobb egyetemek között szerepel. A magyar intézmények között dobogós helyen végzett a Tisza-parti universitas.

A folyamatosan bővülő mezőnyben az idei évben 2114 egyetem szolgáltatott adatot a rangsor elkészítéséhez, ebből 175 új intézmény. A listázottak közül 1662 egyetem került be a THE 2022-es rangsorába. A brit Times Higher Education - amely évről-évre kiadja a világ top egyetemeinek listáját - idei listáján a Szegedi Tudományegyetem a 801-1000. helyen szerepel, így megtartotta tavalyi pozícióját.


A nemzetközi színvonalban a szegedi egyetem elismertsége kimagasló, a folyamatos korszerűsítés alatt álló tanulási környezet, az oktatók felkészültsége és a kutatási irányvonalak egyre magasabb helyezések elérését biztosítják nem csak a rangsorban, de a piaci szegmensben egyaránt.


A 2022-es listára 11 magyarországi egyetem került fel. A vizsgált indikátorok közül a Szegedi Tudományegyetem legerősebb mutatója a nemzetköziség, emellett kiemelkedik publikációk idézettségében is.


A rangsor összeállításánál 13 mutatót vettek figyelembe 5 csoportba osztva: a tanulási környezet, a kutatás minősége, az idézettség, az iparból származó jövedelem, és a nemzetköziség. Az első három szempont 30-30 százalék, az ipari bevétel 2,5 százalék, a nemzetköziség pedig 7,5 százalék súllyal számít be a teljes pontszámba.


A vizsgált mutatók évről-évre javuló tendenciát produkálnak. A tavalyi évhez képest minden elemzett indikátor értéke javult, ami arról tanúskodik, hogy az SZTE sikeresen tartja a lépést a nemzetközi mezőny dinamikus fejlődésével. A fejlődő egyetem a 2021. évben ünnepli az alapításának 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját. A Szegedi Tudományegyetem „440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért” mottójához méltó, kiemelkedő színvonalú oktatási, kutatási és művészeti tevékenységét tükrözik a felsőoktatási rangsorokban elért kiváló eredményei is.


A teljes rangsor itt érhető el.


SZTEinfo

Friss Hírek

A tudás titkos kertje című kiállítás megnyitóján. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetem egyik legrégibb ősnyomtatványa, egy 1483-ban kiadott természetrajzi munka és több száz muzeális értékű könyv is része annak a kollekciónak, amely a Növénytani Intézet Gyűjtemény néven vált elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A régi könyvekből A tudás titkos kertje címmel kiállítást is válogattak a könyvtár és az SZTE Növénybiológiai Tanszék munkatársai.