SZTE_Nyilt_nap

Középiskolásokkal telt meg a TIK

Több száz középiskolás látogatott el a Szegedi Tudományegyetem január 28-i nyílt napjára. A felvételizőket, szüleiket és a középiskolai intézményvezetőket, tanárokat képzési kiállítás és tájékoztató előadások várták, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szervezésében.

Rengeteg érdeklődőt vonzott idén is a szegedi egyetem szülői értekezlettel egybekötött nyílt napja. A József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában képzési kiállításon mutatkozott be az egyetem 12 kara, Tanárképző Központja és szolgáltatói egységei. A standoknál mindenki feltehette kérdéseit a képzésekkel, ösztöndíjjak, kollégiumokkal, szórakozási lehetőségekkel kapcsolatban.

Az érdeklődőket 10 órakor a Kongresszusi teremben Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese köszöntötte, majd bemutatta a Szegedi Tudományegyetem nyújtotta lehetőségeket. Elmondta: a nyílt nap egyben szülői értekezlet is, hiszen a felsőoktatási felvételi döntés egy olyan meghatározó lépés, amelyhez a családnak közösen kell gondolkodnia. A szülőknek is kellő információval kell rendelkezniük ahhoz, hogy társként segíteni tudják a fiatal felnőtteket. – Tizenhárom képzési terület, 12 kar, 22 000 hallgató, 2 225 oktató, 1 100 minősített oktató, 114 doktori program – jellemezte az SZTE-t számokkal. Kiemelte: a Tisza-parti intézmény évek óta Magyarország legjobb egyeteme a QS rangsorán, a HVG friss felsőoktatási listáján pedig a legjobb magyar egyetem az oktatók kiválósága alapján.

Az intézményben elérhető ösztöndíjak kapcsán elmondta: az egyetem széleskörű támogatási rendszere kiválósági, tanulmányi és szociális alapon nyújt segítséget minden hallgatónak, sőt, már a középiskolásokat is ösztöndíjjal támogatják. Az akár 150 ezer forintos SZTE START ösztöndíjra azok a felvételizők pályázhatnak, akik első helyen jelentkeznek az egyetemre és felvételt nyernek. A pedagógusképzés támogatására létrehozták a Zirzen Janka programot, a havi 100 ezer forintos támogatásra felmenő rendszerben azok a tanulók pályázhatnak, akik az SZTE vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely pedagógus szakjára adják be első helyen jelentkezésüket. Emellett az egyetem számos vállalati partnere is ösztöndíjakat kínál.


nyilt_nap2023
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők.

A kollégiumi elhelyezés kapcsán kitért arra, hogy Szegeden kari, karközi és szakkollégiumok több mint 4 000 férőhellyel várják az elsőéveseket. Előadásában kiemelte az SZTE nemzetközi kapcsolatait is, az intézmény az Erasmus programban 36 ország 556 partneregyetemével áll kapcsolatban, de a külföldi tapasztalatszerzésre kiváló lehetőség a 9 európai egyetemet tömörítő EUGLOH szövetség (European University Alliance for Global Health) is, csakúgy, mint a Coursera online oktatási platform.

A nyílt napon az Oktatási Hivatal Felsőoktatási Felvételi Főosztályának vezetője, Pethő Judit a felvételi változásokról és a felvételi eljárással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról tájékoztatta az érdeklődőket, majd Chornitzer Péter üzleti vezérigazgató-helyettes ismertette a Diákhitel Központ Zrt. lehetőségeit.

Az alagsori teremben bemutatkozott az SZTE Junior Akadémia, a Mathias Corvinus Collegium és a határon túli jelentkezők is hasznos információhoz jutottak.

Aki lemaradt az SZTE nyílt napjáról, az alábbi linken visszanézheti a rendezvényt.

SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István

Friss Hírek

2

Tisztelettel felhívjuk fiatal kutatóink figyelmét az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs
Kiválósági Központ - Molekuláris Biológia, Bionika és Biotechnológia Kompetenciaközpont keretein
belül meghirdetett belső pályázati felhívásra.