Novenytan_nyito

Ördögné Kolbert Zsuzsanna növénybiológusé a 19. MTA-SZTE Lendület kutatócsoport

Új Lendület kutatócsoporttal gyarapodott a Szegedi Tudományegyetem. A Magyar Tudományos Akadémia 2023. évi felhívására 108 ifjú tudós pályázott, 19 nyert. Az Akadémia Lendület programjának támogatását elnyert ifjú kutatók egyike Ördögné Kolbert Zsuzsanna az SZTE Növénybiológiai Tanszékének habilitált egyetemi docense.

„Nanotechnológia alapú új edzési stratégiák a szárazságtűrés fokozására növényekben.” Ezzel a programmal nyert a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Programjának 2023. évi pályázatán Ördögné Kolbert Zsuzsanna. Az SZTE Növénybiológiai Tanszék habilitált egyetemi docense vezeti az ottani Reaktív Nitrogénforma Jelátviteli Kutatócsoportot. Munkája eredményességét kifejezi, hogy 67 tudományos közleményére 1100 hivatkozást kapott.

Novenytan_2

Kutatásai a reaktív nitrogénformák metabolizmusára, jelátvitelére, és hormonokkal, valamint egyéb jelmolekulákkal, például a reaktív oxigénformákkal való kapcsolatának vizsgálatára fókuszálnak a szub- és szupraoptimális tápelem ellátottság, valamint a nanoanyagok által szabályozott növényi növekedési-fejlődési folyamatokban. E munkát folytathatja a következő években a most elnyert 192 millió 484 ezer forint támogatás felhasználásával.

Gyakorlott pályázó Ördögné Kolbert Zsuzsanna. „A nitrogén-monoxid (NO) növekedésszabályozó, toleranciafokozó és nitro-oxidatív stresszt kiváltó szerepei elemtöbbletek hatására növényekben” témaköre feldolgozásához megpályázta és 2022-ben megnyerte a tudományos előmenetelét támogató akadémiai pályázatot. Az mta.hu szerint elnyerte a Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjat (2014-2015), az MTA Bolyai Ösztöndíjat (2016-2019), valamint Állami Eötvös Ösztöndíjat (2017). Sőt: kétszer az Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíja (2017, 2018) támogatta a munkáját.

Novenytan_3

A Fiatal Kutatók Akadémiája tagjaként többféle módon segíti az ifjú tudósokat. Például az elmúlt két évben koordinátori és mentori szerepet vállalt az FKA Bolyai és NKFIH PD mentorprogramjában.

Elnyert díjai közül büszke az MTA Bolyai Emléklapra (2020), az „Év Fiatal Oktatója 2020”, a Szegedi Tudományegyetemen elismerésre, valamint a Nők a Tudományban Egyesület Kiválósági Díjra (2021).

Ördögné Kolbert Zsuzsanna új Lendület Kutatócsoportja a 19. olyan csapat lesz, amely a Szegedi Tudományegyetemen az MTA támogatásával kap lendületet.

Az MTA Lendület Program 2023. évi nyertesei között a másik szegedi az SZBK kutatója. Juhász Gábor mint „haladó lendületes” másodszor nyerte el az Akadémia támogatását. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontbeli csoportjával 250 millió forint támogatást felhasználva arra a kérdésre keresi a választ, hogy „Miért rendkívül sokfélék a lizoszómák?”

Forrás: mta.hu, u-szeged.hu

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Sahin-Tóth István

Korábban írtuk Ördögné Kolbert Zsuzsannáról:

Növénybiológiai kutatás, mely díjat és „akadémiai tagságot” ért

Kiválósági díjat ért a növényi stressz kutatása

Friss Hírek

Kariko_Katalin_STI_KJA-1817

Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora szegedi látogatását színesítette az a rendhagyó növényismereti óra, amit a Füvészkertben tartottak a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak. Az egyetem legújabb díját alapító kutatónő a tanóra után megismerkedett azokkal a botanikai ihletésű kerámiaszobor-tervekkel is, amelyek a Tudós nők ösvényét díszítik majd. Karikó Katalin a kukorica szimbólumot választotta magának.