Egy_huron_pendultek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_Biologia_Intezeteben

Egy húron pendültek a Szegedi Tudományegyetem Biológia Intézetében

Különleges helyszínen adtak koncertet a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának gitár tanszakos hallgatói. Az SZTE Biológia Intézet adott otthont a rendhagyó gitárkoncertnek, amit Egy húron pendülünk címmel rendeztek. A koncert a XXIV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál előeseménye, amit június 8. és 10. között tartanak.

A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának gitár tanszakja több mint 30 éves múlttal rendelkezik. Az idei tanévtől több mint húsz ifjú gitáros tanulja a szakma fortélyait az egyetemen, az ország egyik legnépesebb gitártanszakjává téve azt. Az elmúlt években hazai szinten és nemzetközileg is elismert művészek, tanárok kerültek ki az intézményből.

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Tavasz zárórendezvényei között szerepelt az a koncert, amelyet Dr. Poór Péter, az SZTE Növénybiológiai Tanszék egyetemi docense álmodott meg, a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál szervezőinek támogatásával. A koncert célja, hogy az Egyetemi Tavasz programsorozatában közelebb vigyék a Biológiai Intézetet és a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált a hallgatósághoz. Olyan kulturális eseményt szerettek volna létrehozni, ami a természet szépségét és a művészet szépségét élteti.

Dr._Poor_Peter_az_SZTE_Novenybiologiai_Tanszek_egyetemi_docense._Foto_Kovacs-Jerney_Adam

Dr. Poór Péter, az SZTE Növénybiológiai Tanszék egyetemi docense Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A koncertet a Biológiai Intézet aulájában Dr. Poór Péter, az SZTE Növénybiológiai Tanszék egyetemi docense nyitotta meg.

– A gitár személyes kedvenceim között szerepel, mert ennek a hangszereknek az alapja a fa. Számtalan biokémiai folyamat befolyásolja, hogy egyszer gitár legyen belőle. Ahogy egy zeneművész a kezébe veszi a csontváznak tűnő gitárt, összeér a lelkük és élő rezonáló testekként megszólítanak és üzennek számunkra - Dr. Poór Péter ezzel a gondolattal köszöntötte a közönséget.

Giran_Peter_gitarmuvesz_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_Bartok_Bela_Muveszeti_Karanak_oktatoja_Foto_Kovacs-Jerney_Adam

Girán Péter gitárművész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának oktatója Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A műsort Girán Péter gitárművész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának oktatója konferálta fel. Kiemelte, hogy a koncert a XXIV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál előeseménye, amit idén június 8-10. között rendeznek meg; az SZTE rektori hivatalának dísztermében minden este gitárkoncertekkel várják majd az érdeklődőket.

Kovács Csilla Bernadett, a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál marketing menedzsere elmondta:

– A fesztivált Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző alapította 1999-ben; ő maa fesztivál művészeti igazgatója. A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának docenseként az ország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb klasszikusgitár-közösségét fogja össze. A Szeged International Guitar Festival (IGF) a legrégebben működő és egyben az egyik legjelentősebb gitáresemény Magyarországon, mely a gitár kiváló művészeit hozza el a világ minden tájáról. Az évek során összesen öt kontinens 31 országából érkeztek neves művészek. Az előeseményeink egy kis kedvcsinálóként szolgálnak ahhoz, hogy a XXIV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál eseményeit népszerűsítsük, illetve hogy közelebb vigyük a gitárzenét a hallgatósághoz – mondta Kovács Csilla Bernadett.


Egy_huron_pendultek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_Biologia_Intezeteben_galeria_KJA
Képgaléria az eseményről Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A magyar hallgatók mellett kínai és mexikói diákok is felléptek: Both Kata, Pető Bence, Marics Tamás, Czakó István, Daniel Montes, Zilong Yang, Tsien Yimo, Hajas Boglárka és Horváth Bálint. Felkészítő tanáraik: Bozóki Andrea, Girán Péter, Dárdai Sándor és Pavlovits Dávid. Az elhangzott zeneművek szerzői: Bach, Carlevaro, Armand Coeck, Regondi, Carulli, Farkas Ferenc, Tarrega, Sergio Assad, Antonio José.

Az idei Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválról bővebb információt itt olvashat.

Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: Egy húron pendültek a Szegedi Tudományegyetem Biológia Intézetében Fotó:Kovács-Jerney Ádám