Füveszkert

Rovarfogó és egzotikus növények napja az SZTE Füvészkertben

Különleges programnak ad otthont 2023. szeptember 17-én 10:00 és 16:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje – rovarfogó és egzotikus növények működését figyelhetik meg az érdeklődők egy mikroszkópon keresztül.

Növények mindenhol élnek a Földön, még a legkedvezőtlenebb élőhelyeket is benépesítik rendkívüli alkalmazkodóképességüknek köszönhetően. Kiváló példái ennek a növényvilág ragadozói és a rovarfogó növényei.

 

Erre épül 2023. szeptember 17-én az SZTE Füvészkert tematikus napja, ahol az érdeklődők mikroszkópon keresztül figyelhetik meg a csapdák felépítését, megtudhatják hol élnek, és pontosan milyen életmódot is folytatnak az egyes fajok. Ezen felül előadások színesítik majd az eseményt.


11:00 órától Czuppon Bálint, a Ragadozó Kert vezetője mutatja be a rovarfogó növények különleges életét.

 

14:00 órától a már jól összeszokott páros, Kardos György és Kovács Kálmán tart előadást Gyakorlati tanácsok a húsevő növények otthoni tartásához és szaporításához címmel.

 

15:00 órakor Sára József előadásából megtudhatják az érdeklődők, hogy milyenek az egzotikus gyümölcstermő és dísznövények tartásának lehetőségei Magyarországon.

 

A helyszínen rovarfogó növényeket is lehet majd venni, tartásukkal kapcsolatban szakemberektől kaphatnak segítséget az érdeklődők. Emellett florárium, azaz üvegbe zárt minikert elkészítésére is lehetősége lesz azoknak, akik odahaza szeretnének növényeket gondozni. Ehhez az SZTE Füvészkert a befőttes üvegeket ugyan korlátozott számban, de biztosítja, aki azonban biztosra szeretne menni, az vigyen magával egy 7 dl-nél nagyobb befőttes üveget.

 

A kicsiket ügyességi játékok és kézműves foglalkozások várják.


Pósa Tamara

Borítókép: Rovarfogó és egzotikus növények napja az SZTE Füvészkertben.

Fotó: Bobkó Anna

Friss Hírek

Kariko_Katalin_STI_KJA-1817

Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora szegedi látogatását színesítette az a rendhagyó növényismereti óra, amit a Füvészkertben tartottak a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak. Az egyetem legújabb díját alapító kutatónő a tanóra után megismerkedett azokkal a botanikai ihletésű kerámiaszobor-tervekkel is, amelyek a Tudós nők ösvényét díszítik majd. Karikó Katalin a kukorica szimbólumot választotta magának.