BioBlog

Idén is izgalmas programokkal és bemutatókkal várták az érdeklődőket a Biológia Intézet munkatársai a Kutatók Éjszakáján! Kísérletek, érdekes előadások, laborkörbevezetések zajlottak az este folyamán, ahol kicsik és nagyon ismerkedhettek meg közelebbről az Intézethez köthető kutatásokkal, érdekességekkel, a legbátrabbak pedig egy szabaduló(labor)szobában fejthették meg a kijutáshoz szükséges feladványokat!

Köszönjük mindenkinek a részvételt, jövőre is találkozunk!

Rohamosan közeledik az egyetemi felvételi jelentkezés határideje, talán ennek is köszönhető, hogy január 14-én, szombaton igen nagy számban látogattak középiskolások az SZTE TTIK Kari Nyílt Napjára! A Biológia Intézetet 6 tanszék képviselte az eseményen, a munkatársak számos érdekes kísérlettel, bemutatókkal, mikroszkópozással és hasznos információkkal várták az érdeklődő diákokat. A délelőtt folyamán Dr. Csontné Dr. Kiricsi Mónika általános tájékoztatót tartott a biológia szakról, a program zárásául pedig Dr. Pfeiffer Ilona előadását hallgathatták meg a jelenlévők az egyetemi képzés rendszeréről és a felvételi eljárással kapcsolatos információkról.

Reméljük, ősszel sok diákot láthatunk viszont leendő biológusként az egyetemen!

November elején Bajára látogattunk, ahol az őszi Kis Biológus Táborba vittünk érdekességeket a résztvevő gimnazista diákoknak. A tábor az Ifjú Kutatók Egymásért Egyesület, a Biológia Intézet és a DOSZ Biológiai és Kémiai Tudományok Osztálya szervezésében került megrendezésre, melyre a környező iskolák, gimnáziumok diákjait várták a szervezők. Az Embertani Tanszékről Király Kitty vezette be a csontok világába az érdeklődőket, Allaga Henrietta és Balázs Dóra pedig a Mikrobiológiai Tanszékről hozott érdekes mikrobákat és mintákat a gyakorlathoz. Mikroszkópos vizsgálatokon, kiviből való DNS kivonáson keresztül ismerkedhettek a laboratóriumi feladatokkal a diákok, de színes baktériumokkal való rajzolást is kipróbálhatták a délelőtt folyamán. Utolsó állomásként megismerkedhettek a magyarországi gombákkal, felismerésükkel, ugyanis a tábor második napján élőben is lehetőségük volt gombákat keresni a gemenci Tüske erdőben: Sándor Attila gombász vezetésével gombaismerettel bővíthették tudásukat a résztvevők.

Október 26-án a szegedi Dózsa György Általános Iskola harmadik osztályos csoportja jött hozzánk, akik hatalmas lelkesedéssel bombázták kérdésekkel a munkatársakat a Genetikai, Növénybiológiai és Mikrobiológiai tanszékeken! Október 28-án péntek délelőtt pedig a kecskeméti Bolyai János Gimnáziumból érkezett hozzánk a 11. C osztály, a csapatot a Mikrobiológiai, Növénybiológiai és Embertani Tanszékek munkatársai vezették körbe a biológusok világában.

A DOSZ Biológiai és Kémiai Tudományok Osztálya és a Biológia Intézet szervezésében Biológos Tábor került megrendezésre július 11-13. között a Biológia Intézetben! Középiskolás diákoknak meghirdetett háromnapos tábor iránt hatalmas volt az érdeklődés, az idei turnusba 20 érdeklődő tanulót tudtunk fogadni, akik többek között Győrből, Dunaújvárosból, Kőszegről és Budapestről érkeztek hozzánk.

„Biatorbágyi barangolók”- akár egy teljesítménytúra neve is lehetne. Nem véletlenül, hiszen a 2022. július 2-3-i hétvégén, a Növényismereti terepgyakorlat keretében az I. éves biológia tanár szakos hallgatók bebarangolhatták a vadregényes szépségű Biatorbágy környékét, ismerkedhettek a növényvilágával. Az első napon a történelemkönyvekből is ismert, Matuska Szilveszter által 1931-ben felrobbantott vasúti hídnál kezdődött a túránk, majd az árnyékosabb erdős részen folytatódott, ahol óriás énekeskabócák kórusa kísérte lépteinket. (Az óriás énekeskabóca a 2022-es év rovara.) Nem egyszer az említett rovar levedlett kitinruháját is megtaláltuk a földön. A kaptatók és a meredek ereszkedők okozta fáradtságot feledtette a gyönyörű kilátás, ami a szemünk elé tárult akár a Kő-orr szikláin, akár a Százlépcső vagy a közelében levő Nyakas-kő mészkő szirtjein állva. Az erdőben a cseres-kocsánytalan tölgyesek fontosabb fajaival ismerkedtünk, később a mészkő sziklagyepek növényei mellett találtunk sztyepréti fajokat is, pl. magyar kutyatejet vagy a védett tavaszi héricset is.

Dr. Szőllősi Réka

Az "Ugorj be hozzánk egy órára!' program keretében a pécsi Janus Pannonius Gimnáziumból érkezett hozzánk egy osztály Lanyi Vera vezetésével, hogy megismerkedjenek a tavaszi pompájában tündöklő szegedi Füvészkerttel! Míg az érettségizőkre most nagy megmérettetés vár, a 10.-es osztály egy kellemesebb programon vehetett részt: ezúttal Szőllősi Réka vezette körbe a diákokat, akitől számos érdekességet hallhattak a Füvészkerttel és az ott található növényekkel kapcsolatban.

Idén is megrendezésre kerül a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán az "Ugorj be hozzánk egy órára!" rendezvénysorozat május 2-13. között (az írásbeli érettségik ideje alatt) az SZTE Oktatási Igazgatóságának és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának támogatásával.

A Biológia Intézetbe nem csak az egyetemi hallgatókat várjuk - szívesen biztosítunk lehetőséget a biológia iránt érdeklődő középiskolás csoportoknak is, hogy személyesen ismerjék meg a képzés helyszínét!

Január 15-én került megrendezésre az SZTE TTIK Kari Nyílt Napja az Agórában, ahol a Biológia Intézet munkatársai érdekes kísérletekkel és tájékoztatókkal várták az odalátogatókat. Bár az esemény egy időben zajlott budapesti EDUCATIO-val, rendkívül sokan látogattak el hozzánk is az ország minden tájáról. Az érdeklődőket Dr. Csontné Dr. Kiricsi Mónika tájékoztatta a képzésekkel és felvételivel kapcsolatos tudnivalókról, de sokan tették fel kérdéseiket később az eseményen segítő oktatóknak és hallgatóknak is.

Elkezdődött a 2022-es év: az egyetemistáknak még javában tart a vizsgaidőszak, de a középiskolások sem unatkoznak - hamarosan dönteniük kell, mely egyetemeket jelölik meg és az érettségi is vészesen közeleg...

Miért érdemes Szegedre jönni? Mit adhat a szegedi biológia képzés? Ez a blogbejegyzés most ezt a témát járja körül!

Sok mindennel lehet festeni - akvarell, olaj, akril... Na de hogy jön ide a mikrobiológia??

A Biológia Intézettől nem messze találjuk a Holt-Marost, mely 1860 óta egy nagyjából 4 km hosszú holtágként nyújt otthon számos élőlénynek és gazdagítja Újszeged élővilágát. Különféle madarakkal, halakkal, hüllőkkel, kétéltűekkel és rovarokkal találkozhatnak az erre járók. Azonban sokkal kisebb lakók is megbújnak itt, megtalálásukhoz viszont mikroszkópra lesz szükségünk, ebben pedig a kíváncsi biológusok lesznek a segítségünkre!

Nem kell messzire sétálni a Biológia Intézettől, hogy különleges növényekkel találkozzunk: az SZTE Füvészkert egész évben várja a látogatóit és színes programok (Gombásznapok, Rovarfogó Növények Napja, Tök Jó Nap, Levendulanapok és Lótusznapok) is megrendezésre kerülnek az év során.

Az oldal célja, hogy bemutassuk, 'mi folyik a laborban' - betekintést adunk az SZTE TTIK biológia képzésébe, bemutatjuk, hogy miért érdemes biológusnak menni és mit is csinál egy leendő biológus... Órák, laborgyakorlatok, érdekességek, gondolatok a szegedi egyetemi hallgatók mindennapjaiból.

Friss Hírek

A tudás titkos kertje című kiállítás megnyitóján. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetem egyik legrégibb ősnyomtatványa, egy 1483-ban kiadott természetrajzi munka és több száz muzeális értékű könyv is része annak a kollekciónak, amely a Növénytani Intézet Gyűjtemény néven vált elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A régi könyvekből A tudás titkos kertje címmel kiállítást is válogattak a könyvtár és az SZTE Növénybiológiai Tanszék munkatársai.