A képzésre jelentkezhetnek a Biomérnök alapszakon végzett hallgatók, továbbá olyan, bizonyos képzési feltételeket teljesítő hallgatók, akik korábban a Biológia, Kémia, Élelmiszermérnök, Környezetmérnök, Mezőgazdasági mérnök, Vegyészmérnök, illetve a Molekuláris bionika alapképzési szakokon szereztek diplomát. A biomérnök mesterképzés 4 féléves, nappali tagozaton végezhető, a képzés MSc (master of science) diplomát nyújt.
A biomérnök mesterszak célja olyan, korszerű tudással rendelkező mérnökök képzése, akik képesek bekapcsolódni a biotechnológia gyorsan fejlődő, széles iparági spektrumába. A végzettek iránt jelentős munkaerő-piaci igény mutatkozik a kutatóintézetekben, a biotechnológiai és gyógyszeripari cégeknél, a klinikai és élettudományi fejlesztésekkel foglalkozó vállalkozásoknál, továbbá a fermentációs ipari, valamint környezeti és mezőgazdasági innovációs területeken. Emellett hallgatóink jól hasznosítható kompetenciákat szereznek diagnosztikai és analitikai laboratóriumok munkájának támogatásához is.
A mesterprogram olyan szakemberek képzését tűzte ki célul, akik jártasak a korszerű biokémiai, analitikai és molekuláris biológiai módszerekben és alkalmazni tudják a biokémiai, molekuláris és biotechnológiai laboratóriumi technikákat, képesek kísérleti, biotechnológiai és biomérnöki rendszerek elemzésére, tervezésére és modellezésére, fejlesztésére és optimalizálására, valamint az iparban vagy a kutatásban alkalmazható prototípusok és eljárások létrehozására.
A képzés során az olyan általános kurzusok mellett, mint az Alkalmazott bioinformatika, a Biomérnöki vállalkozások, a Biológiai biztonság, a Műszeres analitika, az Ipari automatizálás, vagy a Bioreaktorok és a mérnöki gyakorlat, a hallgatók két kiemelt alkalmazási terület egyikén is speciális tudást szerezhetnek:
Az úgynevezett „red” biotechnológia az élettudományi és klinikai fejlesztésekhez, a diagnosztikai és a terápiás megoldásokhoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati ismereteket biztosít. Ennek keretében a hallgatók olyan területeken szerezhetnek jártasságot, mint az egészségügyi műszaki ismeretek, a géntechnológia, az alkalmazott immunológia és vakcinafejlesztés, a fehérjék és bioaktív molekulák tesztelése, tervezése és termeltetése, vagy a mikrobiális és molekuláris diagnosztikai módszerek.
A „green” biotechnológia terület a környezeti, agrobiológiai és fermentációs ipari technológiákhoz kapcsolódó mérnöki tudást mélyíti el. A terület iránt érdeklődő hallgatók olyan kurzusokat végezhetnek el, mint a megújuló nyersanyag- és energiaforrások biotechnológiája, a metabolomika és a kapcsolódó analitikai és bioinformatikai technikák, a mikrobaközösségek biotechnológiája, biotechnológia extrém körülmények között, vagy éppen a növényi biotechnológia.
A képzés mindkét területen nagy hangsúlyt fektet a laboratóriumi és a gyakorlati ismeretek és készségek elsajátítására, az önálló és csoportban végzett kutató és fejlesztő munkára, melyeket az ipari környezetben teljesítendő szakmai gyakorlat tesz teljessé, ennek időtartama legalább négy hét.
A mesterszak így átfogó, ugyanakkor specializált felkészítést ad a modern biotechnológiai és élettudományi iparágak kihívásaira. A képzés során a hallgatók képessé válnak az önálló kutatómunkára vagy fejlesztői munkakör betöltésére, a biomérnök MSc diploma így széles, multidiszciplináris elhelyezkedési lehetőségeket kínál. A képzést elvégzők folytathatják tanulmányaikat és kutatómunkájukat a PhD képzésbe kapcsolódva, elhelyezkedhetnek a biokémiai, biológiai és biotechnológiai kutatás területén, vagy az egészségügyi technológiai és a biotechnológiai ipar különböző ágazatiban, mint fejlesztőmérnök, laborvezető, biotechnológus, analitikus és validációs szakember, vagy termékszakértő.