Friss hírek

Tisztelettel felhívjuk fiatal kutatóink figyelmét az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs
Kiválósági Központ - Molekuláris Biológia, Bionika és Biotechnológia Kompetenciaközpont keretein
belül meghirdetett belső pályázati felhívásra.

„Hinned kell, hogy felfedezhetsz valamit, amiről más azt gondolta, hogy nem lehetséges, de te mégis képes vagy rá…” – fogalmazott Karikó Katalin „véleményvezérekkel” találkozva. A „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány legújabb szakaszában az SZTE ötletversenyre hívja a diákokat; TikTok videó-, plakát- és verspályázattal ösztönzi alkotásra az egyetemistákat. Az értékes pályadíjakat a Nobel-díját Szegeden bemutató Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora adja át.

Március 9-én, a Szegedi Nemzeti Színházban vette át a Szegedért Alapítvány fődíját Dr. Varga Endre traumatológus, az SZTE professzora. A tudományos kuratórium díját Prof. Dr. Tamás Gábor biológus, a művészeti kuratórium díját Németh György fotográfus, a társadalmi-állampolgári kuratórium díját Szűcsné Kolonics Erika közművelődési szakember nyerte el idén.

Vártad már, hogy újra kifejezhesd kreatív, művészi oldalad?
Most újra lehetőséget biztosítunk számodra, bármely képzőművészeti irányzatot is képviseled, mutasd meg a benned rejlő tehetséget!

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine – HCEMM) két kutatónője volt az idei HCEMM Science Café sorozat első estjének vendége a Radnóti Caféban. Dr. Juhász Szilvia az emberi mikrobiom hasznos és káros populációjáról, Dr. Farkas Eszter pedig a sztrók kutatásáról, felismerési és gyógyítási esélyeiről tartott előadást.

Új megoldásokat keres a járomspórás gombák által kiváltott betegség gyógyításában, miközben a tehetséges hallgatókat támogatja és jelenleg a HUN-REN-SZTE Gombafertőzések Patomechanizmusai Kutatócsoport tagja Dr. Nagy Gábor, aki egyike a Szegedi Tudományegyetem Bolyai János Kutatási Ösztöndíjas fiatal kutatóinak.

Habilitált és PhD doktori okleveleket adtak át a Szegedi Tudományegyetem ünnepi doktori ülésén. A 2024. január 26-i, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében tartott rendezvényen összesen 114, tudományos címet szerző fiatalt köszöntöttek.

Az archeogenetikai kutatások terén a Szegedi Tudományegyetem a világ élvonalában helyezkedik el. Az egyetem kutatói előtt ugyanakkor még mindig számos kérdés tisztázatlan. Magyar-kínai együttműködésben tovább vizsgálják őseink, az ázsiai hunok rokonsági, leszármazási viszonyait. Az SZTE archeogenetikai kutatási programjához nyújt 200 millió forint támogatást a magyar kormány – jelentette be Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter 2024. január 13-án, szombaton az SZTE-n.

Azon gondolkozol, hogy az SZTE TTIK-n tanulj tovább? Gyere el kari nyílt napunkra, és tudj meg többet képzéseinkről!


Időpont: 2024. január 20. (szombat) 9:00 – 14:00 óra között

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Biológia Intézet (6726 Szeged, Közép fasor 52.)

Központi előadás időpontja és helyszíne: 12:00 óra, 1. emelet, Szent-Györgyi Albert terem

Központi előadást tartja: Dr. Pfeiffer Ilona oktatási dékánhelyettes


Előzetes regisztráció nem lesz, a helyszínen fogunk feltenni a résztvevőknek néhány kérdést a továbbtanulási terveikkel, az érdeklődésükkel kapcsolatban. A válaszadás nem kötelező, de szívesen vesszük, ha ezzel segítik a szervezők munkáját a jövőt illetően.


A rendezvény teljes ideje alatt a Tanulmányi Osztály és a Hallgatói Önkormányzat, valamint több kollégium képviselői is jelen lesznek, akik általános tájékoztatást adnak, de konkrét kérdésekre is válaszolnak.

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiuma ezen a napon két alkalommal is épületbejárásra hívja az érdeklődőket a közeli kollégiumba.

A részvételi szándékukat aznap, a helyszínen jelezhetik a látogatók.

Az emberi agy 86 milliárd idegsejtből és még ugyanennyi nem neuronális sejtből áll. E biológiai rendszer idegsejtjeinek feltérképezését, a főemlősök agyával összehasonlítását, az agyfejlődés sejtszintű dinamikájának vizsgálatát, valamint az emberi sejttípusok funkcionális elemzését tűzte ki a 2017-ben indult Brain Initiative Cell Census Network (BICCN) elnevezésű kutatói konzorcium. Az agykutatás Manhattan terveként emlegetett óriásprojekt 2023 őszén a Science, a Science Advances és a Science Translational Medicine folyóiratokban válogatott publikációkban adta közre az agy jövőbeli sejtszintű kutatását meghatározó eredményeket.
A Science-összeállítás 24 cikke közül 3 publikáció vezető szerzői között szerepel Dr. Tamás Gábor, az MTA-Szegedi Tudományegyetem Agykérgi Neuronhálózatok Kutatócsoport vezetője, az SZTE idegtudomány professzora, több szegedi kutatótársával együtt. Beszélgetésünkből kiderül, hol van az emberi agy evolúciós forró területe, mitől emberi az agyunk, milyen gyógyítási célok ösztönzik az agykutatást, milyen előnnyel jár az emberi agy kapcsolódási sokfélesége és miért érdemes délután aludni vizsgaidőszakban.

A Biológiai Intézet mély fájdalommal tudatja, hogy szeretett kollegánk, barátunk, Dr. Rákhely Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Biotechnológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, 2023. november 4-én, életének 64. évében elhunyt.

Dr. Sinka Rita és Prof. Dr. Gácser Attila, az SZTE Biológia Intézet munkatársainak kiállításmegnyitója volt látható október 17-én a 27. Őszi Kulturális Fesztiválon. Mind a ketten elhivatottak az oktatói-kutatói munka mellett, de a képzőművészetek iránt is érdeklődnek. Az általuk készített festményekből most először láthatott válogatást a nagyközönség.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete középiskolások számára felvételi előkészítő tanfolyamot indít biológia tárgyból.

Dr. Hartmann Bálint (HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont; FKA)

Előadás és vitafórum

2023. október 26. (csütörtök) 16:00

SZTE TTIK Biológia Intézet

6726 Szeged, Közép fasor 52.

A szegedi egyetem képviseletében Prof. Dr. Csóka Ildikó stratégiai főigazgató és Dr. Gácser Attila, az SZTE TTIK Biológiai Intézet igazgatója látogatást tett a Francia-Guyanai Űrközpontban.

A Covid19 modern vakcinákban használt módosított hírvivő RNS feltalálójaként, az orvostudományban új utat nyitó mRNS-terápia kidolgozójaként kapta meg Karikó Katalin – amerikai kutatótársával, Drew Weissmannal együtt – az élettani-orvosi Nobel-díjat. Karikó Katalin, jelenünk egyik legbefolyásosabb természettudósa Nobel-díjának 2023. október 2-i bejelentése büszkeséggel tölti el alma matere, a Szegedi Tudományegyetem közösségét.

Sajtónyilvános eseményen, az újságírókkal közösen várta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj bejelentését a Szegedi Tudományegyetem vezetősége 2023. október 2-án, az egyetem központi épületében. Az SZTE kutatóprofesszorát, Karikó Katalint évek óta az esélyesek között tartották számon, és idén meg is kapta a tudományos világ legjelentősebb elismerését. A Szegedi Tudományegyetem élőben kapcsolta az SZTE történetének második Nobel-díjasát, Amerikából.

A méhlegelők olyan területek, amelyeket úgy terveztek, hogy támogassák a méheket és más beporzó rovarokat. A méhlegelők hozzájárulnak a környezetvédelemhez is, mivel közvetett módon segítenek csökkenteni a káros vegyszerek használatát. A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett a fenntartható és zöld irány képviselőjeként, ezért csatlakoztak a Beporzó Hadművelet 2.0 kezdeményezéshez, amelyben ökológiai, mikroklíma és talajtani vizsgálatokkal az év végéig a méhlegelők környezeti hatásait vizsgálják.

A szakdolgozati börze célja, hogy megteremtse azt a közös légteret, ahol a szakdolgozót keresők és a szakdolgozni vágyók egymásra találhatnak.


Helyszín: SZTE TTIK BI, Közép fasor 52.

Időpont: 2023. október 10. 18 óra

Különleges programnak ad otthont 2023. szeptember 17-én 10:00 és 16:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje – rovarfogó és egzotikus növények működését figyelhetik meg az érdeklődők egy mikroszkópon keresztül.

Több mint tízezer új hallgatóval kezdődik a 2023/2024-es tanév a Szegedi Tudományegyetemen – emelte ki Prof. Dr. Rovó László rektor a Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülésen szombaton. Az esemény díszvendége, Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentette, hogy az általa vezetett minisztérium csaknem 10 milliárd forinttal támogatja a szegedi Science Park fejlesztését. A TIK kongresszusi termében rendezett ünnepségen esküt tettek az elsőéves hallgatók, és számos elismerést adott át a rektor.

Új Lendület kutatócsoporttal gyarapodott a Szegedi Tudományegyetem. A Magyar Tudományos Akadémia 2023. évi felhívására 108 ifjú tudós pályázott, 19 nyert. Az Akadémia Lendület programjának támogatását elnyert ifjú kutatók egyike Ördögné Kolbert Zsuzsanna az SZTE Növénybiológiai Tanszékének habilitált egyetemi docense.

Összesen 155 fiatal kutató, köztük 14, szegedi kutatóhelyen dolgozó ifjú tudós nyerte el idén a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. A Szegedi Tudományegyetem 11 új „bolyaisa” 8 tudományterületet képvisel.

Különleges helyszínen adtak koncertet a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának gitár tanszakos hallgatói. Az SZTE Biológia Intézet adott otthont a rendhagyó gitárkoncertnek, amit Egy húron pendülünk címmel rendeztek. A koncert a XXIV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál előeseménye, amit június 8. és 10. között tartanak.

A Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings 2023-as toplistáján eredményesen szerepel: a kétezres ranglistán világviszonylatban a 708. helyen áll, ami a hazai intézmények között dobogós helyezés. Az oktatói és kutatói kiválóságot mérő indikátor szerint pedig a legjobb magyar egyetem az SZTE.

Dr. Pécsváradi Ferenc Attila, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Növénybiológiai Tanszékének egyetemi docense - és az idei évtől friss nyugdíjas. Tudományos életutjáról és jövőbeli terveiről abból az alkalomból kérdeztük, hogy idén a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Dr. Gácser Attila biológus, a Szegedi Tudományegyetem Biológiai Intézetének vezetője, a Szegedi Tudományegyetem HCEMM Gombakórokozókkal foglalkozó kutatócsoportjának vezetője, a Magyar Immunológiai Társaság főtitkára és számos úttörő kutatás vezetője. A Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanárát, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetése kapcsán kérdeztük az elismerésről és hobbijairól: a főzésről és a festésről.

A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja, vagyis az IKIKK a következő félévtől új kiválósági támogatásokat és pályázatokat indít. Növekszik majd a PhD-hallgatók ösztöndíja és kiválósági ösztöndíj-támogatásra is pályázhatnak majd. Az IKIKK díjazni fogja a kiválósági publikációkat és meglévő kutatócsoportjai mellé folyamatosan várja az egyetem kutatóinak új projektötleteit. Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes, az SZTE IKIKK vezetője szerint a kiválóság támogatása a következő évtizedekre új jövőképet nyújt majd az egyetem kutatóinak.

A pályázat célja az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.

A gyógymódok személyre szabásától és az okos hatóanyagok kutatásától reméli Prof. Dr. Farkas Eszter, az SZTE SZAOK és az SZTE TTIK Sejtbiológia és Molekuláris Medicina Tanszék professzora, hogy a stroke gyógyításában egyszer javulást hozhatnak. A professzorasszony az MTA Nemzeti Agykutatási Program harmadik szakaszában a stroke utáni agyi vérellátást tovább károsító jelenségeket kutatja.

Egyedülálló szabadon választható kurzust hirdetett az SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszék és az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék. A sci-fi: Reál és humán olvasatok (XA0021-Sci-fi_ReHuO-sci-fi) nevű kurzus bármely nappali képzésben résztvevő hallgató számára felvehető. A két tanszék összefogása azt a célt tűzte ki, hogy a science fiction művek segítségével fejlessze a hallgatók interdiszciplináris gondolkodását.

Több száz középiskolás látogatott el a Szegedi Tudományegyetem január 28-i nyílt napjára. A felvételizőket, szüleiket és a középiskolai intézményvezetőket, tanárokat képzési kiállítás és tájékoztató előadások várták, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szervezésében.

A Szegedi Tudományegyetemen a 2022/2023-as tanév őszi félévének végén 10 habilitált és 112 PhD doktori címet szerzett hallgatót avattak. Az eseménynek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont, 2023. január 27-én, ahol összesen 122-en vehették át oklevelüket.

Akár 150 ezer forintos ösztöndíjban is részesülhetnek azok, akik 2023-ban megpályázzák a Szegedi Tudományegyetem Junior Akadémia által meghirdetett SZTE START ösztöndíjat. A támogatásra azok a tehetséges diákok pályázhatnak, akik első helyen jelölik meg a Szegedi Tudományegyetemet, és oda felvételt is nyernek. Az agrár-, mérnöki és természettudományokra épülő szakokra felvételizőket a munkaerőpiaci elvárásokkal összhangban az elbírálás során kiemelten kezelik.

A Szegedi Tudományegyetem és a párizsi központú Pasteur Intézet közötti együttműködés alapján az SZTE-s polgárok is hozzáférést kaptak az Intézet által szervezett online kurzusokhoz. A kurzusok a mikrobiológiai, immunológiai, járványtani és újabban a géntechnikai kutatások egyik fellegvárából érkeznek. A részvételhez biológiai, orvostudományi vagy ezzel egyenértékű tudományos végzettség erősen ajánlott, de a képzések bárki számára nyitottak.

Jubileumokat ünnepelt az elmúlt hónapokban a Szegedi Tudományegyetem. A 2021-ben kezdődő, a 2022. november 11-i díszelőadással és az SZTE Szenátus 12-i ünnepi ülésével záruló rendezvény-sorozattal alapítása 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját köszöntötték az universitas polgárai, alumnusai, valamint partnerei.

Helyszín: SZTE TTIK Biológia Intézet Szent-Györgyi Terem

Időpont: 2022. 11. 11. 11:00 óra

Az SZTE Biológia Intézet meghirdeti a
„Bármi, ami biológia” című Rajz- és Festménypályázatát,

 

melyen az SZTE Biológia Intézethez kapcsolódó bármely hallgató és munkatárs nevezésére számítunk!

Oktat, kutat, és mesekönyveket ír. Bodor Attila, az SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszékének munkatársa elmondása szerint sem oktató, sem kutató, de meseíró sem szeretett volna lenni. Az, hogy ma ebből keresi a kenyerét, majdhogynem a véletlen műve. Imádja a természetet, érdekli a környezetvédelem és odáig van a Disney mesékért. Az SZTE oktatóját és kutatóját különleges hobbijáról kérdeztük.

A 2023-as és a 2024-es felsőoktatási felvételi feltételek megváltoznak a korábbi években megszokott gyakorlathoz képest. A Szegedi Tudományegyetem vezetői és Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, részletes tájékoztatást adott a régió közoktatási intézményvezetőinek és tanárainak, valamint a sajtó képviselőinek az országos változásokról és a Szegedi Tudományegyetemet érintő egyediségekről.

Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda huszonhatodik alkalommal rendezi meg az egyetem összművészeti programját, az Őszi Kulturális Fesztivált, amely 2022. október 3-án, a Szegedi Tudományegyetem NKI fotóriportereinek a kiállításával nyit.

2022. szeptember 30-án és október elsején a Szegedi Tudományegyetem Szeged és Hódmezővásárhely mellett, idén Baján is várja a tudomány iránt érdeklődő fiatalokat és családokat. Mintegy 500 oktató, kutató, csaknem 400 programjából választhat ki-ki a maga érdeklődési területének megfelelően. A rengeteg izgalmas lehetőség közötti eligazodást segíti nyomtatott tájékoztató kiadvány, külön honlap és telefonos applikáció is. Mindegyik elérhető a cikkben.

A növényvilág ragadozói, a rovarfogó növények kerülnek középpontba 2022. szeptember 18-án, vasárnap a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Az érdeklődők 10 és 16 óra között testközelből is megfigyelhetik a húsevő növényeket. A kicsiket ügyességi játékokkal és kézműves foglalkozásokkal várják.

Dr. Pap Ildikó Etelka antropológus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológiai Intézete Embertani Tanszékének tudományos főmunkatársa, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának nyugalmazott címzetes tárigazgatója a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült. Az elismerés kapcsán a múmiakutatásokról, és a betegségek vizsgálatának elméleti és alkalmazási területéről kérdeztük.

Szeged az egyetemisták és a tudományos kutatók városa a nyári szünetben is. Az idei évben 8 nagyszabású nyári egyetemet indított a Tisza-parti universitas. A képzések között volt olyan, ami nagy múltra tekint vissza és olyan is, amelyet most először tartottak meg.

Csák János kulturális és innovációs miniszter 2022. augusztus 19-én beszédet mondott a Pesti Vigadó termében, melynek apropója az augusztus 20. alkalmából adományozható állami kitüntetéseket és a Népmûvészet mestere díjak átadója volt.

Az SZTE idén is felkerült a világ legjobb felsőoktatási intézményeit rangsorló Academic Ranking of World Universities listára. Az intézmény világviszonylatban a 701-800. helyen végzett a sanghaji rangsorban, ezzel idén harmadik lett a magyar egyetemek között.

A három éves együttműködés célja egy olyan új, komplex technológiai eljárás kifejlesztése, amely nanotechnológia segítségével maximalizálja a növények tápanyag ellátását, a hidropóniás rendszerben történő termesztés és a liofilizációs eljárás során. A projekt legfontosabb tudnivalóit 2022. július 27-én, projektnyitó rendezvénnyel egybekötött sajtótájékoztató keretében ismertette a konzorcium a Szegedi Tudományegyetemen.

Távol-Keleti hangulat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében - XV. alkalommal rendezik meg a Lótusznapokat Szegeden. A július 30-án és 31-én tartandó esemény középpontját most is az indiai lótuszvirág képezi, amely ilyenkor látható teljes pompájában. Az ázsiai hangulat megidézéséről színes programmal gondoskodnak a szervezők.

A Szegedi Tudományegyetem pótfelvételit hirdet azok számára, akik nem jelentkeztek a 2022-es általános felsőoktatási felvételi eljárás során; vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A hagyományos önköltséges képzések mellett az idei pótfelvételin, számos képzésen lesz lehetőség államilag finanszírozott helyekre is jelentkezni.

Növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2022-es központi felvételi eljárásban – az intézmény 6074 új hallgatót vett fel, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.

Nagy sikerrel, 2022. június 24-én, csaknem 70 fő részvételével került megrendezésre a magyar extracelluláris vezikula (EV) kutatók I. szimpóziuma, a Magyar Farmakológia Társaság HSEV szekciója szervezésében, melynek házigazdája a Semmelweis Egyetem volt.

A magyar tudományos élet egyik legfontosabb minőségbiztosítási mechanizmusának nevezte az MTA doktori eljárását Freund Tamás. Az MTA elnöke az Akadémia székházában 2022. június 28-án tartott ünnepségen köszöntötte azt a nyolcvan kutatót, aki 2021-ben elnyerte e rangos tudományos címet. Az SZTE kutatói közül – többek között – három bölcsész, több orvos és vegyész, egy matematikus is megkapta a kutatói kiválóság védjegyét.

Ünnepélyes keretek között köszöntötték 2022. június 30-án a Szegedi Tudományegyetem karainak, tanszékeinek, intézeteinek, klinikáinak és intézményeinek új vezetőit és kitüntetettjeit. Az elismeréseket Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja adta át.

A pályázat címe: Úttörő megoldások a restaurációs ökológia jelenkori kihívásaira – mozaikos és másodlagos élőhelyek, új degradációs formák
Csoportvezető: Dr. Tölgyesi Csaba

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2019 májusában megalapította a Fiatal Kutatók Akadémiáját. A testület legfőbb feladata, hogy felszínre hozza a fiatal kutatók problémáit, és segítsen a megoldásukban. A tagság 5 évre szól, minden évben 12 új tag kerülhet be. Dr. Poór Péter, egyetemi adjunktussal, az SZTE Növénybiológiai Tanszékén dolgozó MTA FKA-ra felvételt nyert fiatal kutatójával beszélgettünk.

2022. május 25-én köszöntötték a Szegedi Tudományegyetem Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjasait. Az idei évben 281 hallgató részesült az elismerésben. Ennek köszönhetően 482 millió forint támogatás javította az intézmény kutatási feltételeit. Az eseménynek az SZTE Rektori Hivatala adott otthont, a résztvevőket Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese és Prof. Dr. Badó Attila, az SZTE Junior Akadémia elnöke, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára köszöntötte.

Az idén 100 éves SZTE Füvészkertben egy újabb tartalmas és sokszínű családi nappal várnak minden kedves látogatót 2022. május 28-án, szombaton 9.00-18.00 óráig.

Az FKA 2022-es Tagválasztási Bizottsága 2022. április 13-án azt az egyhangú határozatot hozta, hogy az alábbi tizenkét pályázó számára ítéli oda az FKA tagságot a 2022-2027-es időszakra.

Két év után ismét személyesen vehette át a Talent és Vállalati ösztöndíjakhoz járó elismerő okleveleket az a 144 hallgató, akik kimagasló eredményükkel kiérdemelték a Szegedi Tehetséggondozó Tanács mintegy 8 millió forint összértékű támogatását. A Rektori Hivatal Dísztermében rendezett Talent Díjátadó Ünnepségen a tanács új tagjait is bemutatták.

Különleges centenáriumi esttel ünnepelt a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara május 12-én a Szegedi Nemzeti Színházban.

„Hazai tudománypolitika és nemzetközi elismertség. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának tudománypolitikai és nemzetközi eredői.” Ezzel a címmel tartott prezentációt az SZTE 17. Egyetemi Tavasz program-sorozatában „Tasiné Csúcs Ildikó Mária PhD történész, könyvtáros (SZTE Klebelsberg Könyvtár)”.

A Szegedi Tudományegyetem alapításának 440. és Szegedre költözésének 100. évfordulóját ünnepeljük ebben a tanévben. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete, ebből az alkalomból centenáriumi rendezvényt szervezett. A múlt eseményeit összegző emlékkönyvet is bemutattak és a jövő reménységeit is megismerhettük, hiszen díjazták a Tudományos Diákköri Konferencia döntőseit.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete fotókiállítást szervezett Li Gábor természetfotós „Nyitott szemmel” című tárlatából. A képeket 2022. április 21. és május 20. között, minden hétköznap 8 és 18 óra között a Biológia Intézet első emeletén lehet megtekinteni.

A Szegedi Tudományegyetem a (CWUR) 2022/2023-as toplistáján kimagasló helyen szerepel. Az idén közel 20 000 vizsgált intézmény közül a legjobb 3,5%-ba került, a világ egyetemei között. A vizsgált felsőoktatási intézmények közül a legjobb kétezer egyetemet rangsorolják, ahol a Szegedi Tudományegyetem idén világviszonylatban a 679. helyen áll. Az SZTE, a rangsor alapján, a hazai egyetemek között dobogós.

Az SZTE - Egyetemi Tavasz 2022 Programsorozat keretén belül az SZTE-TTIK Biológia Intézet Önálló programja:


15.30 Li Gábor Nyitott szemmel címû fotókiállításának megnyitója
Megnyitja: Prof. Dr. Gácser Attila intézetvezetõ egyetemi tanár (SZTE TTIK)

A Széchenyi 2020 program keretében megjelent „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” című pályázati felhívás keretében elnyert, 608,13 millió forint vissza nem térítendő, Európai Uniós forrásból finanszírozott pályázat célja, hogy meghatározzuk a fajok közötti szinaptikus-, sejt- és sejthálózati szintű analógiákat és eltéréseket, különös tekintettel az agykéregben előforduló gátló idegsejtekre.

A workshop célja:

A szakmai workshop célja a Doktorandusz hallgatók, Doktorvárományosok, végzett PhD hallgatók munkaerő piaci lehetőségeinek felmérése a Baja és környéke régióban. A szakmai konferencián megjelenő kutatási területek: agrártudomány, biológia és kémiai tudományok, élelmiszermérnökség tudományterületei, környezettudomány tudományterületei. A szakmai rendezvényen, olyan Doktorandusz hallgatók, Doktorvárományosok, végzett PhD hallgatók kutatási területeinek, szakmai rátermettségének bemutatását tűztük ki célul, akik potenciális lehetőséget jelenthetnek azon cégek számára, melyek a minőségi tudás birtokában álló leendő diplomás munkaerőt monitorozzák a munkaerő piacon. A rendezvény egyben kapcsolat teremtésre is alkalmat ad a leendő friss munkaerő és a cégek között.

A Szegedi Tudományegyetem a legjobbak között szerepel a University Ranking by Academic Performance (URAP) rangsoron. A tudományos publikációk mennyisége és minősége alapján összeállított listára felkerülő tizenkét magyarországi egyetem közül a Szegedi Tudományegyetem a második helyen végzett.

2022. február 12-én 9:00 és 13:00 óra között nyílt nappal és szülői értekezlettel várja a határon innen, és túlról érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem - az eseménynek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged Ady tér 10.) ad otthont. A rendezvény regisztráció köteles.

A Szegedi Tudományegyetem 2021/2022-es tanév őszi félévének végén 18 habilitált és 119 PhD doktori címet szerzett hallgatót avattak az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. 2022. január 28-án összesen 137 doktor vehette át oklevelét.

Újabb ösztöndíj-lehetőséget hirdet a Szegedi Tudományegyetem a 2022-es felvételi eljárás során. Az SZTE-re első helyen jelentkező és felvételt nyert hallgatók a START Ösztöndíj Plusz-ra pályázhatnak. A nyerteseknek a díjköteles emelt szintű érettségi díját, vagyis 50 ezer forintot térít vissza az intézmény, ezzel támogatva a határon túli, de Magyarországon is érettségiző, illetve újraérettségiző jelentkezőit.

Azon gondolkozol, hogy az SZTE TTIK-n tanulj tovább? Gyere el kari nyílt napunkra, és tudj meg többet képzéseinkről!

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elismerő okleveleket adott át Magyarország kiemelkedő tudományos teljesítményt nyújtó kutatási infrastruktúráinak. Az eseményen a Szegedi Tudományegyetem 4+1 kutatási infrastruktúrája részesült az elismerésben.

A Szegedi Tudományegyetem az egyik legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon a 2021-es UI GreenMetric világrangsor szerint. Az Indonéziai Egyetem toplistáján az SZTE idén előrelépett a 85. helyre, ezzel a magyar egyetemek között a második helyen szerepel. A szegedi intézmény a legjobb magyar egyetemként végzett az „elhelyezkedés és infrastruktúra” kategóriában, valamint holtversenyben első helyen a „vízgazdálkodás” rangsorterületen.

A Junior Príma díj Magyar Tudomány kategória 2021-es díjazottai között egykori hallgatóink is szerepelnek!

A 2023/2024. tanév I. félévi Oktatói Munka Hallgatói Véleményezéséhez szükséges kérdőívek a NEPTUN-ban 2023.11.20-tól 2023.12.10. 23:59-ig érhetők el.

A HVG friss felsőoktatási rangsorában az SZTE a második helyet foglalja el az összesített intézményi listán, és a legjobb egyetem a fővároson kívüli intézmények között.

Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy 2021. november 12-én elhunyt kollégánk, barátunk, Gausz János, az SZTE TTIK Genetikai Tanszékének elismert és nagyra becsült oktatója.

Hogyan született meg az mRNS-technológia? Miként fejlesztették ki azokat a különleges nanorészecskéket, melyek segítenek célba juttatni a vírus elleni genetikai üzenetet? Van-e továbblépés? Készülnek-e más vírusok és a rák elleni vakcinák? E kérdésekre is válaszolt Pardi Norbert, az SZTE alumnusa a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott előadásán.

Az SZTE centenáriumi tanévének Egyetem Napja rendezvénysorozatát 2021. november 13-án Ünnepi Szenátusülés zárta. Hagyomány, hogy a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából a felsőoktatási intézmény munkáját támogató jeles személyiségeknek Doctor Honoris Causa kitüntető címet, továbbá rangos egyetemi díjakat és elismerő okleveleket adományoz az universitas vezető testülete.

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi programsorozatához kapcsolódóan szabadtéri kiállítás nyílt a Kárász utcán, amely a természettudományos képzés elmúlt évszázadának jelentős, eddig nem látott pillanatait mutatja be.

Időszigetnek nevezte a Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhelyet Prof. Dr. Rovó László. A Szegedi Tudományegyetem rektora ellátogatott ahhoz a tömegsírhoz, amelynek feltárásában és antropológiai vizsgálatában egyre nagyobb szerepet játszanak az SZTE kutatói. Élményeiről és tapasztalatairól az SZTE rektorát, a tudományos tényekről a kutatómunkát irányító SZTE Embertani Tanszék vezetőjét kérdeztük.

1986. október 25-én, 35 évvel ezelőtt írta meg a New York Times, hogy „Dr. Szent-Györgyi Albert, aki az orvosi/élettani Nobel-díjat 1937-ben kapta a C-vitamin izolálásáért, veseelégtelenségben hunyt el szerdán, Woods Hole-i (Mass.) házában, jelentették be tegnap. 93 éves volt...” A gyászhír évfordulóján Szent-Györgyi Albert interjúinak egy csokrával és szavalatának egy részletével idézzük föl az SZTE Nobel-díjas rektorának alakját és hangját.

Az MTA negyedszázados, teljesítmény-központú, magas presztízsű, országos támogatási rendszere a Bolyai-ösztöndíj, amely a megújulásra képes állandóságot képviseli a kutatók számára. A pályázattal elnyerhető támogatást rendszerint minden év szeptemberében, az MTA hagyományos Bolyai-napján adják át. E körbe idén az SZTE 21 fiatal kutatója került be.

Ismét Karriernapot tart a Szegedi Tudományegyetem: 2021. október 19-én, kedden, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban találkozhatnak a hallgatók a munkaerőpiaci szereplőkkel. A Karriernap előtt Felkészítő programok várják a diákokat.

 

A Biológia intézet ismét szakdolgozati börzét szervez, melynek időpontja október 13. szerda 17:00, helyszíne az Intézet Ferenczy Lajos tanterme és az előtte található aula rész.

A COVID-19 vakcinák gyors kifejlesztését tette lehetővé a módosított RNS-technológia, a világra szóló felfedezés, amely a Karikó Katalin és Drew Weissman kutatópáros érdeme. Ezt ismeri el a 2022-es Breakthrough-díj, amelynek élettudományi kategóriájában az mRNS úttörőit tüntetik ki – jelentették be 2021. szeptember 9-én. A 3 millió dollár pénzjutalommal együtt járó kitüntetést „tudományos Oscar-díjnak” is nevezik.

Az orvostudomány területén a legrangosabb svájci díjat, a Reichstein-érmet vette át 2021. szeptember 6-án Karikó Katalin. A módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását szabadalmaztató biokémikus, a BioNTech cég alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora és egykori hallgatója ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”.

2021. szeptember 4-én találkozót tartott intézetünkben a JATE-n 1976-ban biol-kém. szakon végzett évfolyam. 50 éve ismerkedtek meg egymással és az egyetemmel, 45 éve vették át diplomájukat. Visszaemlékezések szerint, az első egyetemi előadásuk Kristálytanból volt, az egyetem Ady téri épületében. Végzésük után 5 évente rendszeresen találkoznak, az utóbbi időben sűrűbben is. Bár nem mindenki tudott most eljönni, (kb. 70%-os volt a részvétel), szerencsére, még mindannyian megvannak.

Dr. Karikó Katalint Doctor Honoris Causa címmel tüntette ki a Szegedi Tudományegyetem. A felsőoktatási intézmény 2021/22-es tanévnyitóját, amely egyben az Országos Felsőoktatási Tanévnyitó, valamint az SZTE Centenáriumi Rendezvénysorozatának nyitó eseményét 2021. szeptember 4-én tartották. Az ünnepség a gólyák esküjével zárult.

A 2021. szeptember 2-án közzétett Times Higher Education World University Rankings (THE) listán megtartotta tavalyi helyezését a Szegedi Tudományegyetem: továbbra is a 801-1000. helyen áll. A THE rangsor nemzetközi megítélése alapján az SZTE a legjobb egyetemek között szerepel. A magyar intézmények között dobogós helyen végzett a Tisza-parti universitas.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat kiemelkedő kutatási-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére az MTA elnöke által felkért és az MTA köztestületi keretei között működő Kuratórium nyilvános pályázati rendszerben ítéli oda. Az ösztöndíjra 45. életévüket még be nem töltött, tudományos fokozattal rendelkező, de MTA doktora címet még nem szerzett személyek pályázhatnak.

2021-től a Szegedi Tudományegyetem és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) együttműködésével újabb lehetőségek nyílnak meg a tehetséges fiatalok előtt Szegeden. Az MCC negyedévszázados múlttal rendelkező tehetséggondozó intézmény, mely idén ősztől az SZTE-s hallgatók előtt is megnyitja kapuit.

A Biológia Intézet 5 munkatársa nyert kutatási támogatást a a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett alapkutatási ("OTKA") pályázatokon, mely a következő 36 vagy 48 hónapban használható fel.

Kiosztották az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Képösszeállításon az SZTE-s polgárok a díjazottak között.

A Covid19 oltóanyagokkal kapcsolatos úttörő kutatásaiért Karikó Katalin és Drew Weissman nyerte el a 2021. évi Horwitz-díjat. Ezzel a kitüntetéssel több későbbi Nobel-díjas tudóst is elismertek már. Összegyűjtöttük az mRNS technológiát felfedezéseivel megalapozó világhírű kutató eddigi címeinek és érmeinek néhány érdekességét.

A Szegedi Tudományegyetem már egy évtizede szerepel a sanghaji Academic Ranking of World Universities ranglista élén. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a 601-700. helyre rangsorolták a szegedi intézményt. Ezzel az eredménnyel az SZTE Magyarországon holtversenyben az első.

Forradalmian új lehetőségeket kínál a néhány éve elérhetővé vált mRNS alapú vakcinálás. A Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium egyik célja, hogy ezt a módszert Magyarországon bevezessék. A munkát a Szegedi Biológiai Kutatóközpont irányítja. Az SZBK Genetikai Intézet igazgatóját, a BNL egyik alprogram vezetőjét, Erdélyi Miklóst arról is kérdeztük, miként dolgoznak együtt az SZTE „öregdiákjai” az mRNS alapú vakcinálás módszerének elterjesztésén.

Friss Hírek

2

Tisztelettel felhívjuk fiatal kutatóink figyelmét az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs
Kiválósági Központ - Molekuláris Biológia, Bionika és Biotechnológia Kompetenciaközpont keretein
belül meghirdetett belső pályázati felhívásra.